Februari 2020 - De uitbraak van COVID-19 breidt verder uit
Terug Februari 2020 - De uitbraak van COVID-19 breidt verder uit
Februari 2020 - De uitbraak van COVID-19 breidt verder uit

Expert Hilde Vanacker
Directeur medische preventie
UPDATE - 25 februari
Sinds december 2019 is er een uitbraak van luchtweginfecties in en rond de Chinese stad Wuhan. De uitbraak wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus COVID-19 en neemt steeds grotere proporties aan. We krijgen heel wat vragen van bezorgde werkgevers en werknemers. Daarom zetten we alles nog eens op een rij, op basis van de kennis en inzichten die er vandaag zijn.
Overdracht
De transmissie tussen mensen is gelijkaardig aan deze van het griepvirus en verloopt door druppeltjes van mens naar mens. Dat kan door het rechtstreeks inademen van besmette druppels die ontstaan bij hoesten, niezen, praten of door contact met oppervlaktes, waar deze druppels op terechtkomen. Via de handen kan het virus dan overgedragen worden naar slijmvliezen van de mond, neus of ogen.
De incubatietijd bedraagt tussen de 2 tot 14 dagen, gemiddeld 5,2 dagen.
Een besmette persoon kan, zonder maatregelen, op zijn beurt gemiddeld 2,2 andere personen besmetten.
Epidemiologie

Op 24 februari 2020 bedroeg het totaal aantal bevestigde infecties met COVID-19 wereldwijd bijna 80.000 , hoofdzakelijk op het Chinese vasteland. Het aantal nieuwe gevallen per dag lijkt te stabiliseren in China. Er zijn meer en meer gevallen gekend buiten China: op 24 februari waren dit er 2.107. Meer en meer landen zijn getroffen: Zuid-Korea, Iran, Hong-Kong ... en nu ook 3 clusters in Italië. 2.618 patiënten zijn er wereldwijd overleden. De ernst van de infectie is matig: ongeveer 3,3% van de bevestigde infecties leidt tot overlijden en dit meestal bij mensen met onderliggende pathologie.
In België zijn er 158 personen getest op COVID-19. Slechts 1 geëvacueerde landgenoot uit Wuhan werd positief getest, maar ontwikkelde geen symptomen.
Behandeling
Er is momenteel nog geen specifieke behandeling of vaccin voor de longziekte veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. Veel van de symptomen kunnen wel adequaat behandeld worden.
Wat bij werknemers die naar China reizen?
Alle reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. Bovendien wordt aangeraden om niet-essentiële reizen naar de andere Chinese provincies (met uitzondering van Hongkong) uit te stellen.
Is er aangepast reisadvies voor Italië?
Gezien de huidige situatie in Noord-Italië en de lokale gezondheidsrisico's door het coronavirus zijn er beperkende maatregelen in bepaalde delen van het land: 11 gemeenten werden in quarantaine geplaatst. De FOD Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Italië niet af, maar raadt Belgen die naar Italië willen reizen aan om de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen.
Welke maatregelen zijn nodig als werknemers terugkomen uit China of andere getroffen regio's?
De Belgische gezondheidsautoriteiten zijn waakzaam en volgen de situatie in China op de voet. Alleen de mensen die geëvacueerd worden uit Wuhan, het epicentrum van de epidemie, of andere streken in quarantaine, worden gedurende 14 dagen in quarantaine geplaatst. Het systematisch isoleren van mensen afkomstig uit andere delen van China of andere getroffen gebieden is op dit moment niet nodig.
Asymptomatische personen die terugkeren, kunnen gewoon weer aan het werk. Kinderen kunnen terug naar school. Alleen voor ziekenhuizen, waar werknemers in nauw contact komen met kwetsbare patiënten met een verhoogde kans op een meer ernstig verloop van de infectie, wordt er tijdelijk aangeraden om werknemers die terugkeren uit China gedurende 14 dagen niet te werk te stellen in de patiëntenzorg.
Worden reizigers ziek binnen de 14 dagen na terugkeer? Dan moeten ze thuisblijven, een huisarts bellen en hun reisgeschiedenis en symptomen vermelden. De huisarts kan de situatie goed beoordelen en de gepaste maatregelen nemen. De ziekenhuizen en de huisartsen weten hoe ze het coronavirus kunnen herkennen en hoe ze ermee moeten omgaan.
De artsen van het Agentschap Zorg en Gezondheid coördineren de aanpak en het transport van een patiënt die mogelijk een COVID-19-infectie heeft. Ze bepalen ook welke maatregelen er nodig zijn voor de familieleden en de naaste omgeving van een bevestigde patiënt.
Welke maatregelen zijn er nu nodig in België?
Ongerustheid over het nieuwe virus is op dit moment niet nodig. Ons land heeft zeer goede procedures voor het opsporen van coronavirussen.
Algemene voorzorgsmaatregelen om overdracht van virussen te vermijden zijn steeds aanbevolen, zeker in deze griepperiode :
- Als je niest of hoest, nies of hoest dan in een zakdoek en gooi hem daarna weg.
- Als je geen zakdoek hebt, nies dan tegen je arm en niet in je handen.
- Raak zo weinig mogelijk met de handen het gezicht, mond of neus aan.
- Was je handen regelmatig met zeep en water of gebruik handalcohol.
- Als je ziek bent, blijf dan thuis, minstens tot 1 dag nadat de koorts is verdwenen en blijf zo veel mogelijk weg van zwakke mensen.
Het dragen van mondmaskers heeft momenteel geen zin, buiten ziekenhuizen of laboratoria. Een voorraad aan mondmaskers aankopen heeft ook geen zin. Laat de beschikbare voorraden voor de ziekenhuizen die ze in dit griepseizoen goed kunnen gebruiken.
De enige efficiënte maskers zijn immers professionele medische mond-neusmaskers (type N95, FFP2) die in ziekenhuizen en laboratoria gebruikt worden. Deze maskers moeten nauw aansluiten op het aangezicht om doeltreffend te zijn, en kan men dan maximaal 4 uur gebruiken. Mondmaskers dragen op publieke plaatsen heeft momenteel geen enkele meerwaarde.
Meer info: https://www.info-coronavirus.be/
Downloads
- Affiche handhygiëne (pdf - 193,9 kB)
- Affiche nies- en hoesthygiëne (pdf - 229,9 kB)
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen