Terug Verstandig omgaan met niet-erkende bestrijdingsmiddelen

Verstandig omgaan met niet-erkende bestrijdingsmiddelen

- Land- & Tuinbouw

Expert Petra Champagne

Segment Manager Land- & Tuinbouw

Overschotten fytoproducten

Soms hebt u gewasbeschermingsmiddelen nodig om ziekten en plagen te bestrijden. Dat is tegenwoordig niet eenvoudig. Blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat een bestrijdingsmiddel een negatief effect heeft op het milieu? Dan verbiedt de overheid het gebruik ervan. Een hele uitdaging voor u, want er zijn vaak geen alternatieven te vinden.

Het is opvallend dat almaar meer gewasbeschermingsmiddelen (fytoproducten) hun erkenning verliezen. En dat de overheid ondertussen meer tijdelijke erkenningen van 120 dagen toekent aan afgekeurde middelen. Voor sommige zelfs elk jaar opnieuw. Het is dus duidelijk dat er onvoldoende goede alternatieven beschikbaar zijn.

Opslag van niet-erkende middelen

Kreeg het product dat u nodig had een tijdelijke erkenning? Behandel het dan na 120 dagen als niet-erkend middel:

  • Bewaar het apart in uw fytolokaal.
  • Label het als ‘NBGM’ – niet-bruikbare gewasbeschermingsmiddelen.
  • Breng het in oneven jaren gratis naar een inzamelpunt van AgriRecover.

Kent de overheid aan het bestrijdingsmiddel elk jaar een nieuwe erkenning van 120 dagen toe? Bewaar de overschot dan voor het volgende jaar en label de verpakking met ‘NBGM – 120 dagen toelating’.

Lege verpakkingen

Elk jaar hebt u de mogelijkheid om uw lege verpakkingen van gewasbeschermingsmiddelen in te leveren op tientallen plaatsen in Vlaanderen en Wallonië. Bevat een verpakking nog sproeistof die u niet meer gebruikt? Behandel die dan als NBGM – zoals hierboven beschreven.

Tip: sorteer uw verpakkingen vooraf. Dan levert u ze gratis in.

Vervallen erkenningen

U mag een bestrijdingsmiddel met het label ‘NBGM – 120 dagen toelating’ pas opnieuw gebruiken nadat de overheid u groen licht heeft gegeven. Trekt ze de erkenning toch definitief in? Dan labelt u het middel met ‘NBGM’ en levert u het in bij AgriRecover. U mag een bestrijdingsmiddel dat zijn erkenning verliest, nog 18 maanden gebruiken.

Meer informatie?

Streeft u naar een veilig en efficiënt beheer van gevaarlijke stoffen in uw organisatie? Onze preventieadviseurs scholen zich permanent bij in risicobeheersing van gevaarlijke stoffen. Reken op hun jarenlange ervaring voor een veilig beheer van gevaarlijke producten.

Deel uw uitdaging met onze experts

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen