Terug Wil iedereen 10 minuten rechtstaan op 10-10 om 10 uur?

Wil iedereen 10 minuten rechtstaan op 10-10 om 10 uur?

- Fysiek fit | Overheid | Ergonomie op kantoor

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Aandacht voor wisselwerken in ergonomiemaand oktober

De Vlaamse Ergonomievereniging roept iedereen op om op 10 oktober om 10 uur het zitten 10 minuten te ruilen voor rechtstaan. Alle middelen zijn goed om kantoormedewerkers bewust te maken van hun sedentair gedrag en hen te motiveren om lang stilzitten aan hun bureau vaker af te wisselen met staan en bewegen.

Wisselwerken is een interessante formule.

Kantoormedewerkers klagen vaak over pijn in de lage rug, ogen en nek. Maar ook de schouders en polsen zorgen vaak voor last. Heel wat van deze klachten zijn te verklaren door een verkeerde afstelling van bureaustoel of werktafel of een foutief opgestelde laptop of computer.

Hier vindt u hoe u uw kantooromgeving wel juist afstemt om te vermijden dat bepaalde spieren in uw lichaam overbelast worden.

Lang stilzitten is echter niet alleen vanuit ergonomisch standpunt slecht voor de gezondheid. Om cardiovasculaire en andere gezondheidsaandoeningen te vermijden is meer bewegen en minder lang aan één stuk neerzitten de ideale cocktail. Wisselwerken is daarom een interessante formule.

In elke job zijn er wel taken die even goed rechtstaand kunnen gebeuren. Denk aan telefoneren of een dossier inkijken, overleggen met collega’s, ... Tussendoor ook nog even afwisselen met een wandeling naar de kopieermachine of wat beweging en kleine oefeningen maakt de wisselwerking compleet. Het zorgt er niet alleen voor dat je de spieren kan losgooien, je lichaam verbrandt ook meer vet en het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en rugpijn verlaagt.

Doe mee aan 10-10-10

Doe mee aan 10-10-10

Om de aandacht op het belang van bewegen te trekken organiseert VERV, de Vlaamse Ergonomievereniging, samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven op 10 oktober: 10-10-10. Bedoeling is om 10 uur met zoveel mogelijk kantoormedewerkers van zoveel mogelijk bedrijven om 10 uur 10 minuten recht te staan. Wie foto’s van de bedrijfsactie deelt op sociale media met de #wisselwerken #verv kan een deskbike winnen.

4-stappenplan

Meer beweging en een gezonde levensstijl introduceren vergt een mentaliteitsverandering.

Meer beweging en een gezonde levensstijl introduceren vergt weliswaar een mentaliteitsverandering die doorgaans langer dan 10 minuten tijd nodig heeft om gedragen te worden door een grote groep mensen. Daarom hebben we bij IDEWE een 4-stappenplan ontwikkeld waarbij onze coaches uw werknemers begeleiden.

  1. Doe een check-up – breng de conditie van uw werknemers in beeld en bespreek met hen welke activiteiten hen interesseren.
  2. Sensibiliseer en motiveer – zet de voordelen van gezond bewegen in de verf en besteed aandacht aan bewustmaking. Blijf motiveren.
  3. Creëer een dynamische bedrijfscultuur – hoe meer bewegingsmogelijkheden, hoe groter de zin om eraan deel te nemen. Investeer niet alleen in een zit-sta tafel.
  4. Zorg voor een duurzame gedragsverandering – veranker beweging op het werk in uw welzijnsbeleid. Stel een breed en laagdrempelig programma samen.

Lees er hier meer over.

Heeft u vragen over onze aanpak of heeft u een andere uitdaging in verband met ergonomie of beweging op het werk?

Contacteer onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen