Workshop slim zitten

Inhoud

Computers en digitale tools zijn onmisbaar, maar werken ook een zittende levensstijl in de hand. Zo brengen ze een verhoogde lichamelijke belasting teweeg die tot fysieke klachten en ziekteverzuim kan leiden.

65% van alle beeldschermwerkers zitten vaak langer dan 1 uur continu stil. 72% heeft problemen bij de instelling van de werkpost. 46% heeft klachten van oogvermoeidheid. 48% heeft rugproblemen. Cijfers uit de OptiDesk-bevraging (IDEWE 2018)

Door “Slim” om te gaan met zitten, kunnen organisaties en werknemers veel fysieke klachten voorkomen.

De workshop is heel praktisch en participatief. Er wordt gewerkt rond de positieve gezondheidseffecten van een ergonomische opstelling van de beeldschermwerkplek, van meer bewegen en een aangename werkomgeving.

Na de workshop zal elke deelnemer bewuster omgaan met zitten en voor zichzelf weten welke acties te nemen.

Welke thema’s kunnen aan bod komen:

  • Wat zijn de gezondheidsrisico’s van te veel en te langdurig (stil)zitten?
  • Ben jij je ervan bewust hoe je zit? Zit je onderuitgezakt? Is je lage rug goed gesteund? Zit je eerder gespannen? Zit je steeds op het puntje van je stoel? …. We leren je ervaringsgericht om je lichaam bewuster aan te voelen tijdens het zitten.
  • Hoe stel je je bureaustoel goed in en wat is jouw tafelhoogte?
  • Hoe stel je je beeldscherm, toetsenbord en muis ergonomisch op?
  • Wat met de omgevingsfactoren, de activity based inrichting en je werkorganisatie ?
  • Gezond bewegen? Hoe kan je meer beweging inbouwen? Welke oefeningen kan je doen?

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
In deze opleiding richten we ons naar alle beeldschermwerkers en naar iedereen die betrokken is bij de arbeidsomstandigheden van beeldschermwerkers. (werknemer, leidinggevende, preventieadviseur, verantwoordelijke aankoop-, facilitaire en technische dienst……)
Duur
1,5 uur
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO-portefeuille (personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen) - Vormingsfonds 330 voor privé ziekenhuizen
Attest
Attest van deelname