Welzijn bij verandering: zorg voor medewerkers in onzekere tijden

Inhoud

Reorganisaties en andere organisatiewijzigingen hebben een grote impact op werknemers. Loodst u hen vlot door de transitie? Dan vergroot u de kans dat ze de nieuwe situatie aanvaarden en zelfs ondersteunen.

Tijdens de incompany-opleiding Change Management en Welzijn leren uw leidinggevenden, hr-medewerkers en interne preventieadviseurs hoe ze tijdens het proces zorg dragen voor het fysieke en mentale welzijn van uw werknemers. 

Leer omgaan met weerstand bij verandering

Verandering roept vaak negatieve gevoelens op. En die kunnen het veranderproces flink dwarsbomen. Want wat als de werknemers bij een fusie niet willen samenwerken met hun nieuwe collega’s? Of als het ontslag van collega’s hen zo onzeker maakt, dat hun werk en welzijn eronder lijden?

Op zulke reacties kunnen uw leidinggevenden gelukkig zelf anticiperen. Dé tool daarvoor is kennis. In deze opleiding krijgen ze een antwoord op volgende vragen:

  • Wat is een ingrijpende organisatieverandering?
  • Welke impact heeft verandering op werknemers?
  • Hoe merk ik negatieve impact op bij collega’s, teams en op organisatieniveau?

De deelnemers leren de gevoelens en angsten in hun team te (h)erkennen, zodat ze er gepast op kunnen reageren. Want een succesvolle reorganisatie is geen optelsom van efficiënte procedures. Om echt te slagen, moeten zoveel mogelijk werknemers de nieuwe situatie steunen.

Ken je rol bij change management

Iedere persoon in uw organisatie speelt een eigen rol in het veranderproces, met specifieke kansen en valkuilen:

  • informeren
  • ondersteunen
  • onderhandelen
  • motiveren
  • coachen

We nemen de verschillende functies onder de loep. En onderzoeken wie welke rol op zich neemt. Dat doen we aan de hand van concrete reflectie-oefeningen op maat van uw organisatie.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Directieleden, leidinggevenden, hr-medewerkers, interne preventieadviseurs en werknemersafgevaardigden leren hoe ze ook in een onzekere bedrijfscontext zorg dragen voor hun collega’s.
Duur
1 halve dag
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
Attest
Attest van deelname