Workshop 'Omgaan met pijn op het werk'

Inhoud

Pijn komt vaak voor, ook op de werkvloer. Maar liefst 62% van de Belgische werknemers heeft last van lichamelijke klachten, zoals pijn en ongemak ter hoogte van spieren en gewrichten. En 20% heeft zelfs te maken met aanhoudende klachten. Ook zijn lichamelijke klachten verantwoordelijk voor 32% van het langdurig ziekteverzuim in België.

Wanneer werknemers met pijnklachten geconfronteerd worden, dan zal niet enkel een ondersteunende werkomgeving bepalen of ze aan het werk blijven of succesvol zullen terugkeren naar de job. Ook de eigen percepties over pijn en werk, alsook hun pijngedrag spelen daarin een belangrijke rol. Internationaal onderzoek toont aan dat werknemers met lichamelijke klachten die gunstige verwachtingen hebben over hun werk en herstel tot 2 keer meer kans hebben om aan het werk te blijven.

In de eerste sessie van deze workshop krijgen de werknemers inzicht in hoe pijn werkt, hoe het pijnsysteem kan veranderen als pijn blijft aanhouden en welke factoren dat systeem beïnvloeden. Door meer inzicht te hebben in het ontstaan van pijn en de bijdragende factoren, kunnen werknemers beter leren omgaan met de pijn en proactief aan hun eigen gezondheid en welzijn werken.

In de tweede sessie gaan we hier verder op in en bekijken we samen de mogelijke drempels en de hulpbronnen om hun doelen te realiseren. We gaan aan de slag met persoonlijke ervaringen en wisselen ‘good practices’ uit tussen de deelnemers. Er worden nog bijkomende handvaten aangereikt over hoe men tijdens het werk kan omgaan met pijn. Op maat van iedere deelnemer wordt een plan met werkpunten opgemaakt. 

 

De workshop is heel interactief en wordt gegeven door experten in pijneducatie.

 

Deze workshop kan zowel voor groepen als voor een individuele deelnemer aangevraagd worden.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
In deze opleiding richten we ons naar medewerkers die kampen met aanhoudende pijn en waarbij de pijn een invloed kan hebben op het uitvoeren van het werk en/of omgekeerd.
Duur
2 halve dagen met 6-8 weken tussen)
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO-portefeuille (personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen)
Attest
Attest van deelname