Workshop 'Functionele werkplektraining'

Inhoud

Pijn komt vaak voor, ook op de werkvloer. Maar liefst 62% van de Belgische werknemers heeft last van lichamelijke klachten, zoals pijn en ongemak ter hoogte van spieren en gewrichten. En 20% heeft zelfs te maken met aanhoudende klachten. Ook zijn lichamelijke klachten verantwoordelijk voor 32% van het langdurig ziekteverzuim in België.

Heel wat werknemers worden frequent blootgesteld aan ongunstige fysieke factoren op het werk, zoals tillen van zware lasten (32%), repetitief werk (61%), langdurig staand werk (69%), ongunstige houdingen (43%) en langdurig zitten (74%). Dit verhoogt het risico op lichamelijke klachten en vormt mogelijks een barrière om aan het werk te blijven of terug te keren naar de job.

We gaan in deze workshop een stap verder dan de preventieve collectieve opleidingen zoals ‘Slim zitten’ of ‘Slim omgaan met fysieke belasting’. Werknemers met aanhoudende pijn hebben meer individuele begeleiding nodig naar een duurzaam houdings- en bewegingspatroon bij het uitvoeren van hun taken.

In de workshop werken we aan bewustwording van bewegings- en houdingspatronen via feedback aan de hand van korte filmopnames en functionele, werk-gerelateerde oefeningen. Werknemers leren op een ergonomische, maar ook op een ontspannen en natuurlijke manier, handelen. Bovendien wordt er aandacht besteed aan voldoende beweging op het werk en in de vrije tijd.

Op maat van iedere deelnemer wordt een plan van aanpak met werkpunten opgemaakt.

De workshop is opgedeeld in twee interactieve sessies en wordt gegeven door bewegings- of revalidatie-experten.

Deze workshop kan zowel voor groepen als voor een individuele deelnemer aangevraagd worden.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
In deze opleiding richten we ons naar medewerkers die kampen met aanhoudende pijn en waarbij de pijn een invloed kan hebben op het uitvoeren van het werk en/of omgekeerd.
Duur
4 uur (2 x 2 uur met 6-8 weken tussen)
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO portefeulle (personeelsmanagement - Arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen)
Attest
Attest van deelname