Veilig gebruik van kleine interne transportmiddelen voor ervaren en occasionele bestuurders

Inhoud

Kleine interne transportmiddelen (KIT) worden gebruikt in heel wat ondernemingen voor het behandelen van goederen. Voorbeelden van aangedreven kleine interne transportmiddelen zijn elektro pallettrucks/transpallets, orderverzamelaars en elektro stapelaars. Pallettrucks/transpallets en stapelaars zonder treeplank worden gebruikt in meeloopbedrijf en met treeplank worden ze gebruikt in meerijbedrijf. Het bedienen en besturen ervan is een taak die niet zonder gevaar is. Jaarlijks gebeuren verscheidene ongevallen met deze transportmiddelen. Elke werkgever is verplicht om voor de bestuurders van mobiele arbeidsmiddelen periodiek een formele opleiding te organiseren o.a. betreffende het veilig gebruik van een klein intern transportmiddel.

Deze opleiding “veilig gebruik van kleine interne transportmiddelen” bestaat uit een theoretisch en een praktisch deel. In het theoretisch deel worden een aantal aandachtspunten uiteengezet met speciale aandacht voor het veilig gebruik van de transportmiddelen. Het praktisch deel bestaat uit een evaluatie van de rijvaardigheid van de bestuurder. Aan de deelnemers wordt gevraagd om individueel een aantal handelingen uit te voeren met het gewoonlijk door hen gebruikte toestel en met de gebruikelijke lasten die ze moeten behandelen. De vaardigheden worden in het bijzonder geëvalueerd met het oog op veilig werken en indien nodig worden de deelnemers bijgestuurd.

IDEWE levert na het volgen van deze opleiding een veiligheidscertificaat voor ervaren of occasionele bestuurders af, let op: dit is geen vakbekwaamheidsattest voor een onervaren bestuurder! Deze opleiding kadert ook NIET in een veiligheidszorgsysteem zoals VCA.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Ervaren en occasionele bestuurders: medewerkers die reeds (enige) praktijkervaring hebben met het besturen van een klein intern transportmiddel.
Duur
3 uur
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO-portefeuille (personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen)
Attest
Attest van deelname