Ne vroege en ne late: opleiding voor werknemers over ploegenarbeid en gezondheid

Inhoud

Ne vroege en ne late: opleiding voor werknemers over ploegenarbeid en gezondheid

Werknemers in ploegendienst zijn vaak aan de slag als andere mensen slapen. Hun werkritme valt niet samen met het ritme van hun biologische klok. Dat kan leiden tot slaapproblemen, maag- en darmklachten en op lange termijn zelfs overgewicht en diabetes.

Leer hen hoe ze zorg dragen voor hun fysieke en mentale gezondheid. Schrijf hen in voor de opleiding ‘Ne vroege en ne late’.

Ploegendienst verstoort biologische klok

Onze biologische klok zorgt ervoor dat verschillende lichaamsfuncties een bepaald ritme volgen. ’s Morgens activeert het ochtendlicht de aanmaak van cortisol, wat ons alert en scherp houdt. En ’s avonds zorgt de opkomende duisternis voor de productie van melatonine, waardoor we slaperig worden.

Bij werknemers in ploegendienst wordt die biologische klok verstoord. Daardoor kunnen ze fysieke – en op termijn ook mentale – klachten ervaren. In deze opleiding leren ze de gezondheidsrisico’s van werken in ploegen correct in te schatten. Ze krijgen een antwoord op deze vragen:

  • Hoe werkt de biologische klok?
  • Wat is mijn levensritme bij ploegenwerk?
  • Welke invloed heeft ploegenarbeid op mijn lichaam?

Zelfzorg essentieel bij ploegenwerk

Uw werknemers kunnen de negatieve impact van ploegenwerk beperken door te letten op hun gezondheid. Tijdens de opleiding leren ze meer over de positieve invloed van:

  • voeding
  • beweging
  • rust en ontspanning
  • slaap
  • ritme en regelmaat

De deelnemers gaan aan de slag met interactieve oefeningen. Samen met de lesgever ontdekken ze welke concrete oplossingen werkbaar zijn, ook op lange termijn.

Ne vroege en ne late’ is een incompany-opleiding van anderhalf uur. 

Ploegendienst heeft een grote impact op de gezondheid van uw werknemers. Schrijf hen in voor deze opleiding en geef hen de tools om zorg te dragen voor zichzelf. Wilt u ook uw leidinggevenden sensibiliseren? Organiseer voor hen dan de aangepaste versie van deze workshop.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Uw werknemers in ploegendienst leren hoe ze hun gezondheid actief kunnen beschermen en versterken.
Duur
1,5 uur
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
nvt
Attest
Attest van deelname