Alcohol, medicatie en drugs op de werkvloer – opleiding voor werknemers

Inhoud

Een glaasje te veel op tijdens de middaglunch. Of nog een extra pijnstiller slikken tegen die hardnekkige hoofdpijn. Waar ligt de grens tussen normaal en overmatig middelengebruik?  

Alcohol, medicatie en drugs op de werkvloer leiden tot gevaarlijke situaties, werkverzuim en frustraties binnen het team. Daarom is het belangrijk dat uw werknemers meer inzicht krijgen in hun eigen gebruik, maar ook collega’s durven aan te spreken over hun (vermoedelijke) probleem.

Problematisch middelengebruik (h)erkennen

Een belangrijke stap in sensibilisering is het probleem erkennen. Daarom bespreken de deelnemers volgende onderwerpen:

  • Wat is overmatig gebruik? En welk effect heeft dat op de productiviteit?
  • Wat zijn de signalen van misbruik van middelen?
  • Hoe alomtegenwoordig zijn verdovende middelen in de samenleving?
  • Hoe bied ik hulp aan en draag ik mijn steentje bij tot preventie?

We bespreken ook de risico’s voor de veiligheid op het werk. En de invloed op de gezondheid en het privéleven van uw werknemers.

Collega’s aanspreken over hun overmatig middelengebruik

Vermoeden uw werknemers dat een van hun collega’s met een probleem kampt? Dan kaarten ze dat best zo snel mogelijk aan. Zeker als de betrokken collega regelmatig machines of voertuigen bestuurt, want dat kan tot gevaarlijke situaties leiden. Daarom leren de deelnemers hoe ze hun collega op een constructieve manier aanspreken op zijn of haar gedrag.

Protocol alcohol, medicatie en drugs op het werk

Als uw organisatie een AMD-beleid fase 2 (alcohol-, medicatie en drugsbeleid) heeft uitgewerkt, dan past deze opleiding perfect binnen het kader van de sensibilisering van uw werknemers. Met een welomschreven protocol biedt u uw werknemers een duidelijk kader. En zo vermijdt u misverstanden over en inbreuken op de regels over verdovende middelen.

Wat voor type opleiding is het?

Deze opleiding is een incompany-opleiding en duurt vier uur. De lesgever zorgt voor een interactieve cursus waarbij de deelnemers eigen cases aanbrengen en bespreken.

In een veilige en gezonde werkomgeving horen drank en drugs niet thuis. Maak praten over een verslaving gemakkelijker en schrijf uw werknemers in voor deze opleiding.

 

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Alle werknemers krijgen meer inzicht in de impact van alcohol, medicatie en drugs op het werk en hun privéleven.
Duur
1 halve dag
Locatie
Incompany
Prijs
Subsidie
KMO-portefeuille
Attest
Attest van deelname