Omgaan met alcohol-, medicatie- en druggebruik op het werk: opleiding voor leidinggevenden

Inhoud

Wat als u vermoedt dat een van uw werknemers een alcohol-, medicatie- of drugprobleem heeft? Dat vraagt om een goed gesprek. Want problematisch middelengebruik op de werkvloer kan leiden tot gevaarlijk situaties, werkverzuim en frustraties binnen het team.

In deze opleiding leren leidinggevenden hoe ze moeten omgaan met deze problematiek en wat de beste aanpak is. Eerst krijgen ze meer inzichten in de signalen. En daarna gaan ze dieper in op gesprekstechnieken en hoe ze haalbare verwachtingen creëren.

Rol en verantwoordelijkheden als leidinggevende

Om problematisch middelengebruik te herkennen, verdiepen de deelnemers zich eerst in de signalen die op overmatig gebruik wijzen. Ze leren waar de grens ligt tussen normaal en problematisch gebruik. En welke invloed middelengebruik heeft op de veiligheid op het werk.

Uw leidinggevenden krijgen meer inzicht in:

  • hun rol en verantwoordelijkheden
  • de procedures die ze best volgen
  • manieren om een constructief gesprek aan te gaan met de betrokken werknemer

Wat voor type opleiding is het?

Deze incompany-opleiding duurt een volledige dag. De lesgever zorgt voor een interactieve cursus waarbij de deelnemers eigen cases aanbrengen en bespreken.

In een veilige en gezonde werkomgeving horen drank en drugs niet thuis. Zorg ervoor dat uw leidinggevenden signalen tijdig opvangen en schrijf hen in voor de opleiding ‘Omgaan met alcohol-, medicatie- en druggebruik op het werk’.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Leidinggevenden leren om de signalen van problematisch middelengebruik te herkennen en er constructief op te reageren.
Duur
1 halve dag
Locatie
Incompany
Prijs
Subsidie
KMO-portefeuille
Attest
Attest van deelname