Ne vroege en ne late: opleiding voor leidinggevenden over ploegendienst en gezondheid

Inhoud

Onze biologische klok bepaalt ons levensritme: ze vertelt ons wanneer we best ontwaken, eten en gaan slapen. Maar werken in ploegen verstoort die biologische klok. En dat kan bij uw werknemers leiden tot slaapproblemen, ongezonde eetgewoontes en psychosociale klachten.

Hou de gezondheid van uw werknemers in ploegendienst op peil. Schrijf uw leidinggevenden in voor deze opleiding. En creëer samen met hen een aangepaste werkomgeving.

Ploegendienst houdt gezondheidsrisico’s in

Ons lichaam wordt beïnvloed door hormonen die op onze omgeving reageren. ’s Morgens zorgt het ochtendlicht ervoor dat we cortisol aanmaken, wat ons energie geeft. En ’s avonds activeert de duisternis de aanmaak van melatonine, waardoor we slaperig worden. Dit wordt geregeld door onze biologische klok.

Uw werknemers in ploegendienst volgen die biologische klok niet. Daardoor kunnen ze mentale en fysieke klachten krijgen, zoals slaapproblemen of maag- en darmklachten. Het is belangrijk dat uw leidinggevenden die problemen (h)erkennen, zodat ze er adequaat op reageren. In deze opleiding krijgen ze meer inzicht in:

  • de werking van de biologische klok
  • de impact van ploegendienst op de werknemer en op de organisatie

Creëer een werkomgeving op maat van uw ploegendienst

U kunt de gezondheidsrisico’s voor uw werknemers beperken door te investeren in een aangepaste werkomgeving. De lesgever gaat samen met uw leidinggevenden op zoek naar welke concrete acties mogelijk zijn. Ze focussen op:

  • de taakinhoud en planning
  • de infrastructuur
  • het aanbod voeding en drank

Zo kunnen uw leidinggevenden na de opleiding meteen aan de slag met werkbare en realistische oplossingen.

Ne vroege en ne late’ is een incompany-opleiding van vier uur. 

Ploegendienst heeft een grote impact op de gezondheid van uw werknemers. Schrijf uw leidinggevenden in voor deze opleiding en reik hen alle kennis aan om een gezonde werkomgeving te creëren.

Wilt u ook uw werknemers opleiden? Schrijf hen dan in voor de werknemerseditie van ‘Ne vroege en ne late’ of voor de opleiding ‘Slapen … en morgen gezond weer op.’

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Uw leidinggevenden leren hoe ze de gezondheid van hun collega’s in ploegendienst beschermen.
Duur
1 halve dag
Locatie
Incompany
Prijs
Op aanvraag
Subsidie
KMO-portefeuille (personeelsmanagement - arbeidsorganisatie en bedrijfsprocessen)
Attest
Attest van deelname