Opleiding Ergomentor (3 dagen)

Inhoud

Dag 1: Slim omgaan met fysieke belasting en inleiding verplaatsingsvaardigheden en gebruik van hulpmiddelen

Hoe voorkom je dat er klachten ontstaan door fysieke belasting?

  • Zorg voor jezelf. Voldoende bewegen, gezond eten, mentale veerkracht, goede nachtrust, … zijn belangrijk om je fysieke en mentale draagkracht te versterken. Alleen zo kan je ook goed zorgen voor anderen.
  • Breng de ergonomische risico’s in kaart. (H)Erken jij ze in je werk? Aan de hand van het IDEWE stappenplan bieden we je een leidraad om deze risico’s oplossingsgericht te benaderen.
  • Maak je 6 basisprincipes eigen. Ben jij je ervan bewust wat je lichaamshouding is tijdens je zorgtaken? We laten je ervaren hoe je lichaam minder belast wordt als je heel eenvoudig rekening houdt met 6 basisprincipes.

Inleiding verplaatsingsvaardigheden en kennis van hulpmiddelen.

Dag 2 : Verplaatsingsvaardigheden en kennis van hulpmiddelen

Elke zorg- en verplaatsingssituatie is in meer of mindere mate verschillend. Er zijn geen twee identieke zorgvragers waardoor elke zorgvrager vraagt om een specifieke aanpak. Als Ergocoach is het belangrijk dat je voor elke zorgvrager, in elke situatie, de juiste keuze kan maken hoe de verplaatsing veilig en comfortabel kan verlopen en dit zowel voor de zorgvrager als voor jezelf als zorgverlener. We vertrekken hierbij vanuit de zorgnoden van de zorgvrager en leren je gebruik te maken van alle regelmogelijkheden die je hebt.

We werken intensief rond de verschillende verplaatsingen die tijdens de zorg van personen voorkomen.

Via het online lesprogramma Ergotool, krijg je bijkomend op een aantrekkelijke en interactieve manier kennis rond ergonomisch werken in de zorg. Iedere deelnemer krijgt een logincode en kan zo de opgedane kennis nog verruimen en up to date houden.

Dag 3: Verplaatsingsvaardigheden en leren feedback geven

We werken verder rond de verplaatsingsvaardigheden en het gebruik van hulpmiddelen.

Het overbrengen van kennis aan collega’s en hen positief motiveren, stimuleren, …  is niet altijd zo eenvoudig maar enkele inzichten en tips kunnen je hierbij wel helpen. De belangrijkste principes over feedback geven en omgaan met weerstand worden aangeleerd.

Praktisch

Opleidingstype
Open
Doelgroep
Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers (kinesitherapeuten, (hoofd)verpleegkundigen, ergotherapeuten, zorgkundigen) die hun praktische kennis over verplaatsingsvaardigheden willen vergroten of vernieuwen. Ergomentors zijn medewerkers die, naast hun uitvoerende taken, zich engageren om ergonomie onder de aandacht te houden op de afdeling en hun collega's begeleiden. Daarnaast kan de opleiding ook gevolgd worden door docenten.
Duur
3 dagen
Locatie
(Start)data
Wanneer & waar?
donderdag 14 september 2023
9u00 - 12u30
13u00 - 16u30
Klassikaal, IDEWE Regiokantoor Leuven
donderdag 21 september 2023
9u00 - 12u30
13u00 - 16u30
Klassikaal, IDEWE Regiokantoor Leuven
donderdag 12 oktober 2023
9u00 - 12u30
13u00 - 16u30
Klassikaal, IDEWE Regiokantoor Leuven
Prijs
€ 774,00 (vrijgesteld van BTW)
Beschikbare plaatsen
15
Subsidie
KMO-portefeuille - Accreditatie Pro Q Kine - Vormingsfonds 330 voor privé ziekenhuizen & ouderenzorg
Attest
Attest van deelname
Hogervermeld opleidingstarief is een voorlopig tarief en is gebaseerd op de inschatting door het Federaal Planbureau (d.d. 6 september 2022) van de evolutie van het indexcijfer van de consumptieprijzen gedurende het laatste kwartaal van het jaar 2022. Wanneer blijkt dat de werkelijke index in januari 2023 afwijkt van de inschatting door het Federaal Planbureau (d.d. 6 september 2022), dan behoudt IDEWE het recht om de tarieven aan te passen aan de effectieve index conform de Codex Welzijn op het werk.