Terug Staan begin september voldoende hulpverleners paraat?

Staan begin september voldoende hulpverleners paraat?

- EHBO

Expert Rudi Daniels

Verantwoordelijke Opleidingen

Vakanties en onregelmatige of hybride werkvormen veranderen niets aan de verplichting

“De populariteit van hybride werkvormen, verandert niets aan de verplichting van de werkgever om voldoende hulpverleners of aangeduide personen te voorzien”, zegt Rudi Daniels. De indicatieve tabel kan helpen om te bepalen hoeveel werknemers bijkomend de basisopleiding moeten volgen.

ehbo

Toen tijdens de coronapandemie telewerk de basisregel werd, stelden werkgevers vast dat ook veel van hun hulpverleners of aangeduide personen, die bij ongevallen of ziekte de kennis hebben om de eerste hulp toe te dienen, niet meer op de werkvloer aanwezig waren. “Toen konden we nog uitgaan van een noodsituatie”, zegt preventiedeskundige Rudi Daniels van IDEWE. “Intussen zijn werkgevers opnieuw naar een standaard werkorganisatie overgeschakeld, waarbij weliswaar meer dan voordien gebruik wordt gemaakt van hybride werkvormen. Aan de verantwoordelijkheid van de werkgever om erop toe te zien dat in elke situatie voldoende hulpverleners aanwezig zijn, is al die tijd echter niets gewijzigd.”

Raadpleeg de indicatieve tabel

“Ook voor er sprake was van een pandemie bestond de verplichting om, afhankelijk van het aantal werknemers die tegelijk aanwezig is, voldoende mensen ter beschikking te houden om efficiënt de eerste hulp toe te dienen. Hulpverleners nemen ook vakantie op of kunnen ziek worden en ook dan kunnen zich op de werkvloer incidenten voordoen. Werkgevers moeten zorgen dat in elke situatie de juiste procedures, de juiste materialen en de opgeleide mensen aanwezig zijn die de eerstehulpverlening kunnen garanderen.”

Het is onmogelijk om een algemene regel te formuleren over het noodzakelijke aantal eerstehulpverleners of aangeduide personen die beschikbaar moet zijn, aangezien geen enkele werksituatie identiek is. Afhankelijk van de aard van de risico’s en van het aantal werknemers, ploegen of teams dat aan de slag is en de afstand tot de locaties waar dat gebeurt, kan de indicatieve tabel echter wel een indicatie geven. (De tabel is gebaseerd op de A­B­C­D-­indeling van ondernemingen overeenkomstig het KB van 27 maart 1998 betreffende de interne dienst voor preventie en bescherming op het werk.)

Schrijf uw (toekomstige) hulpverleners nu in

IDEWE organiseert drie soorten eerstehulpopleidingen in open vorm of als incompany-training: 

“Aangezien het over vaardigheidstrainingen gaat, wordt minstens een deel in een klaslokaal gegeven. De opleidingen zijn echter ook in een blended vorm beschikbaar omdat sommige onderdelen digitaal kunnen gevolgd worden.”

Raadpleeg hier de opleidingsagenda of contacteer ons om een incompanyopleiding te organiseren. 
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen