Terug IDEWE adviseert over het nut en de keuze van exoskeletten

IDEWE adviseert over het nut en de keuze van exoskeletten

- Fysieke belastingen | Ergonomisch werken

Expert Wim Ven

Preventieadviseur ergonomie

Ga niet over tot aankoop zonder risicoanalyse en individuele omkadering

Exoskeletten hebben een grote evolutie doorgemaakt naar meer gebruiksgemak en comfort voor de drager. Of dergelijk toestel echter effectief een meerwaarde biedt hangt van veel factoren af. Om foute keuzes te vermijden ondersteunt IDEWE werkgevers in het uitvoeren van een nauwkeurige risicoanalyse en in de keuze van het juiste exoskelet.  

exoskeletten in de zorg - Auxivo

Een exoskelet is een draagbare, uitwendige (mechanische) structuur die een bepaalde houding ondersteunt, de kracht verhoogt of de impact van een beweging of handeling op het lichaam beperkt. Ze kunnen een belangrijke rol spelen in de preventie. “De mogelijkheden en de kwaliteit van sommige exoskeletten zijn de jongste jaren fors toegenomen”, zegt Wim Ven, preventieadviseur ergonomie bij IDEWE. “Producenten zijn dan ook zeer actief om hun producten aan te prijzen. Werkgevers van hun kant zien er vaak een oplossing in om werknemers, die fysiek zware taken moeten uitvoeren of belastende houdingen moeten aannemen, te ondersteunen. Door de gretigheid wordt het vaak aangeschaft zonder degelijke voorstudie of omkadering. Daardoor wordt het vaak door de werknemers zelf als hinderlijk ervaren en aan de kant geschoven. Een gemiste kans.”

Geen excuus

“Exoskeletten mogen geen excuus zijn om niet meer in te zetten op andere vormen van preventie. Individuele beschermingsmiddelen zijn bedoeld als oplossing voor restrisico’s die niet op een structurele manier weggewerkt kunnen worden. Volgens de preventiehiërarchie is het ergonomisch aanpassen van de werkpost veel efficiënter dan met een exoskelet werken in een onaangepaste werkpost.”

Advies en professionele omkadering

exoskeletten in de industrie - Auxivo

“De basis van de zoektocht naar ergonomische oplossingen ligt in een degelijke taak- en risicoanalyse. Die genereert heel wat informatie om te bepalen of een exoskelet een meerwaarde kan zijn om een restrisico op te vangen. Daarna moet je afwegen welke aanbieder de beste oplossing aanbiedt. Er zijn heel wat studies die daarbij kunnen helpen, al moet je altijd een slag om de arm houden. De meeste studies onderzoeken de exoskeletten immers in labo-omstandigheden en niet op de werkvloer.”

“Een belangrijk aandachtspunt daarbij is het individueel comfort van de drager. Het heeft geen zin om een exoskelet aan te schaffen dat heel efficiënt is bij het uitvoeren van één bepaalde taak maar de bewegingsvrijheid belemmert om andere taken uit te voeren. Denk aan stappen of het besturen van een heftruck. Het hulpmiddel moet bovendien goed afgestemd worden op het lichaam van de werknemer en er moet voldoende omkadering zijn om ervoor te zorgen dat de werknemer ermee kan leren omgaan.”

Heb je ondersteuning nodig in het uitvoeren van een risicoanalyse, de keuze van een exoskelet en de omkadering bij de introductie? De experts van IDEWE helpen je graag verder.

Contacteer hen via je regionaal IDEWE-kantoor.

Foto's: AUXIVO

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen