Terug Deconnecteren houdt je werknemers energiek

Deconnecteren houdt je werknemers energiek

Bewust ontkoppelen van je werk. Het bevordert je welzijn en je productiviteit. In België bestaat het recht op deconnectie. Dat staat zo in de arbeidsdeal. Hoe zet je daar als werkgever op in?

Met ons sensibiliseringsmateriaal kun je meteen aan de slag. Zo maak je deconnectie bespreekbaar én concreet binnen jouw organisatie. 

Vraag je gratis sensibiliseringspakket aan

deconnecteren

Wat is deconnecteren?

Deconnecteren betekent dat je bewust loskoppelt van alle werkgerelateerde activiteiten op elektronische communicatiemiddelen buiten de overeengekomen werkuren. Denk aan mails opvolgen of berichten beantwoorden via je smartphone. 
 

Waarom is deconnecteren zo belangrijk?

Voldoende ontkoppelen voorkomt dat je altijd ‘aan’ staat. Het geeft je de kans om mentaal weer op te laden. Dat heeft voordelen voor werknemers en werkgevers.  

De belangrijkste voordelen voor werknemers:

  • Het geeft ruimte om mentaal en fysiek te recupereren.
  • Het ondersteunt het behoud van een gezonde werk-privébalans.
  • Het versterkt het gevoel van controle over tijd en energie.

De belangrijkste voordelen voor werkgevers:

  • Je werknemers zijn gemotiveerder en tonen meer betrokkenheid.
  • Je werknemers zijn duurzaam inzetbaar.
     

Van deconnecteren naar breinvriendelijk werken

Deconnecteren is een belangrijk vertrekpunt, maar eigenlijk willen we meer: mentaal tot rust komen, een brein dat zich opgeladen voelt. Daarom spreken we liever over breinvriendelijk werken. Het is een aanpak die je brein ondersteunt in plaats van uitput – en die het welzijn op de werkvloer écht versterkt.
 

Wat is breinvriendelijk werken?

Breinvriendelijk werken betekent dat je op een manier werkt die goed is voor je hoofd. Door minder te multitasken, prikkels te beperken en ruimte te maken voor diepe focus, ondersteun je je denkvermogen. Je vermijdt mentale uitputting en behoudt aan het eind van de dag meer energie.
 

Waarom is breinvriendelijk werken belangrijk?

Ons brein krijgt dagelijks een stortvloed aan prikkels te verwerken. Mails, meldingen, vergaderingen, korte vragen van collega’s ... Het constante schakelen maakt ons moe, trager en vatbaarder voor fouten. Door breinvriendelijk te werken verminder je stress, verhoog je je focus en voorkom je burn-out. En dat voel je – zowel tijdens als na je werkdag.
 

E-learning deconnectie

Meer weten over de opleiding? Preventieadviseur psychosociale aspecten Rosanne Volckaert legt het je haarfijn uit

 

Vraag onze e-learning Deconnecteren en breinvriendelijk werken aan. 

Werk je in de zorg? Dan is er een aangepaste e-learning 'Deconnectie en breinvriendelijk werken in de zorg' die perfect aansluit bij jouw context.
 

Hoe pak je deconnectie aan?

Met heldere afspraken en gewoontes geef je je werknemers de kans om zorgeloos te deconnecteren. 

  • Maak afspraken en stel grenzen – Zorg dat je werknemers hun werkuren met iedereen delen. Maak duidelijke afspraken over hun bereikbaarheid daarbuiten en overtuig hen om elkaars pauzes te respecteren.
  • Ga slim om met technologie – Spreek af om meldingen buiten de werktijd uit te schakelen. Met deze tips voor WhatsApp en Microsoft Teams passen de applicaties prima binnen je deconnectiebeleid.
  • Stimuleer routines en herstelmomenten – Moedig je werknemers aan om elke werkdag te eindigen met een ontspannende activiteit. Bijvoorbeeld: een korte wandeling.
  • Spreek verwachtingen duidelijk uit – Maak expliciet dat er buiten de werkuren geen reactie op berichten verwacht wordt.
  • Versterk het voorbeeldgedrag – Stimuleer leidinggevenden om gemaakte afspraken actief op te volgen en zelf het juiste signaal te geven.
     

Meteen aan de slag? Gebruik onze tips en tools voor deconnectie op het werk

IDEWE helpt je om deconnectie structureel te integreren in je organisatie. Ga meteen aan de slag met onze tips en tools:

  • Vraag het gratis sensibiliseringspakket aan. Boordevol tips en hulpmiddelen die je meteen kunt inzetten om je werknemers bewust te maken van het belang van deconnectie.
  • Volg onze e-learningmodule ‘Breinvriendelijk werken en deconnectie'. Ontdek hoe je een cultuur creëert waarin deconnectie door iedereen gewaardeerd wordt. Werk je in de zorg? Dan is er een aangepaste e-learning die perfect aansluit bij jouw context.
  • Volg een individueel traject of workshop. Versterk de veerkracht van je medewerkers via een persoonlijke workshop of individuele begeleiding met een reload-traject.
  • Boek een teamsessie of workshop voor leidinggevenden. Werk samen aan bewustwording, voorbeeldgedrag en gedeelde afspraken rond deconnectie.
  • Beluister onze podcastaflevering 'Breinrust met deconnectie'. Daarin vertelt preventieadviseur psychosociale aspecten Rosanne Volckaert meer over mentale rust en herstel via deconnectie.

 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen