Terug Klantengetuigenis Electro-Industrielle

Electro-Industrielle | www.electro-industrielle.be
Aantal werknemers: 44 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 1967

Klantengetuigenis Electro-Industrielle

“Is dat nodig, twee werklui voor zo’n klusje?” Het is een vraag die Wim Billiet, projectleider bij Electro-Industrielle, regelmatig krijgt van zijn klanten. “Ik antwoord dan dat we geen enkele toegeving doen op veiligheid. Dat begrijpen ze altijd meteen. Want een veilige werf is ook in hún belang. Elk incident betekent tijdverlies en hindert een optimale installatie.” Het is de bedrijfsfilosofie van Electro-Industrielle: bij een focus op kwaliteit hoort aandacht voor veiligheid. Geen wonder dat het bedrijf voor zijn veiligheidsbeleid in zee gaat met IDEWE.

GEVAREN IN KLEINE HOEKJES

Electro-Industrielle houdt zich bezig met het ontwerp, de studie en de uitvoering van industriële installaties zoals verlichting en glasvezelbekabeling. Heel wat van zijn klanten bevinden zich in en rond de Antwerpse haven. Elektrische installaties? Dan lijkt het grootste veiligheidsrisico voor de hand te liggen: elektrocutie. Maar dat is dus niet het geval. Wim Billiet: “Als professionals kennen onze arbeiders als geen ander de gevaren van elektriciteit: ze volgen de uitgebreide voorzorgsmaatregelen dan ook strikt op. Zo’n ongeval komt dus zeer zelden voor, en zeker niet bij extreem hoge elektrische spanningen.” Zoals zo vaak, schuilt het reële gevaar eerder in de kleine hoekjes: “Een struikelpartij door een stuk gereedschap dat rondslingert, een snijwonde door een metalen kabelgoot, … Dat zijn de ongevallen waarmee wij het vaakst te maken krijgen. Meestal niet ernstig, gelukkig! Maar wel altijd vervelend voor de betrokkene, zijn collega’s én de klant.”

GERUST GEVOEL

Wim Billiet is naast projectleider ook preventieadviseur. Hij is het eerste aanspreekpunt voor alles wat te maken heeft met de veiligheid en het welzijn van zijn collega’s. Toch heeft hij niet de tijd of de kennis om alle formaliteiten zelf te vervullen. IDEWE schiet als externe preventiedienst te hulp. “De IDEWE-preventieadviseur is altijd maar één telefoontje van mij verwijderd als ik extra ondersteuning nodig heb – bijvoorbeeld voor een omstandig verslag bij een ongeval. Dat geeft mij een gerust gevoel bij de uitoefening van mijn taak.” Twee keer per jaar komt de preventieadviseur van IDEWE sowieso langs bij Electro-Industrielle. “Hij helpt me bij het opstellen van ons jaarlijkse actieplan en globaal preventieplan”, vertelt Wim Billiet. “En wijst me meteen op belangrijke wijzigingen in de wetgeving en nieuwe standaarddocumenten. Enkele jaren geleden hebben we ook samen de documentatie van ons veiligheidsbeleid in orde gebracht. Kortom: IDEWE vult mijn basiskennis perfect aan.”

AANGENAME SAMENWERKING

Electro-Industrielle is al vijftig jaar klant bij IDEWE. En Wim Billiet ziet geen enkele reden om daar verandering in te brengen: “De samenwerking verloopt altijd vlot en aangenaam. En eigenlijk zijn het zo goed als buren, want hun onderzoekscentrum is hier vlakbij. Onze medewerkers lopen gewoon snel binnen voor hun preventief medisch onderzoek.”