Terug Febelsafe is een belangrijke bron van kennis over PBM's

Febelsafe is een belangrijke bron van kennis over PBM's

- Arbeidsveiligheid | Persoonlijke beschermingsmiddelen

Expert Maurits De Ridder

Preventieadviseur arbeidsarts

IDEWE is 12 jaar lid van de federatie van veiligheidsbedrijven

In juni 2020 trok Febelsafe aan de alarmbel over de kwaliteit van de witte mondmaskers die de overheid tijdens de eerste coronagolf had verdeeld. “Veel mensen hadden nog nooit van deze federatie gehoord”, zegt Maurits De Ridder, arbeidsarts-preventiedeskundige van IDEWE. “Nochtans is het een zeer belangrijke kennisbron over persoonlijke beschermingsmiddelen.”

Febelsafe is een belangenorganisatie van fabrikanten en leveranciers van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) en andere veiligheidsbedrijven, terwijl veiligheidsbedrijven op zich geen afgebakende sector zijn. “Iedere organisatie of bedrijf die met veiligheid bezig is, kan lid worden van Febelsafe”, zegt Maurits De Ridder, die in naam van IDEWE al vier jaar in het bestuur van de vzw zetelt. “IDEWE is twaalf jaar geleden lid geworden. Vandaag staan we nog steeds als enige externe dienst op de ledenlijst, midden vooral producenten en verdelers van PBM’s en organisaties die betrokken zijn in het domein van veiligheid.”

Notified bodies

zorg pbm

De voorbije jaren heeft de Febelsafe zich toegelegd op het verzamelen van kennis over alle mogelijke persoonlijke beschermingsmiddelen. “Het secretariaat wordt bemand door drie experten die de voorbije jaren een uitgebreide bibliotheek hebben uitgebouwd. Febelsafe is daardoor perfect geplaatst om bedrijven en organisaties te adviseren. Vandaar dat de federatie ook de gesprekspartner is voor de overheid als er wetgeving moet gemaakt of aangepast worden in verband met PBM’s. Het lidmaatschap van IDEWE is een uitgelezen kans om actuele informatie en best practices uit te wisselen over nieuwe beschermingsmiddelen en de ontwikkeling ervan op de voet te volgen. Vooral ook omdat ook de zogenaamde notified bodies op de ledenlijst van de federatie staan. Dat zijn organisaties die door de EU aangewezen zijn om de conformiteit van nieuwe producten te beoordelen vooraleer ze in Europa op de markt kunnen gebracht worden.”

Nieuwe wetgeving

Ook op vlak van voorbereidend wetgevend werk is Febelsafe een belangrijke speler. “In eigen land zetelt Febelsafe in de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming op het Werk. Dat is de plek waar het sociaal overleg plaatsvindt over onderwerpen die te maken hebben met het welzijn op het werk. Als lid van de European Safety Federation (ESF) kan Febelsafe ook op Europees niveau zijn stem laten horen. De ESF behartigt binnen de EU de belangen van zijn leden als het over de toepassing van de wetgeving, het markttoezicht en de normalisatie gaat.”

Onafhankelijk advies

bouw pbm

Voor IDEWE is het lidmaatschap een interessante manier om van heel dichtbij betrokken te zijn bij elke innovatie op vlak van beschermingsmiddelen. “De mogelijkheid om snel uitstekend en onafhankelijk advies in te winnen, dat vervolgens door onze preventieadviseurs gebruikt kan worden, is op zich een belangrijke meerwaarde. Ons lidmaatschap laat echter ook toe dat we al in een vroeg stadium inzicht krijgen in nieuwe wetgeving en de kans krijgen om onderwerpen die voor externe diensten belangrijk zijn bespreekbaar te maken. Of een vuist te maken als we het gevoel hebben dat de bal wordt misgeslagen.”

Febelsafe heeft de ambitie om in de toekomst ook op andere gebieden van de arbeidsveiligheid expertise op te bouwen. Hierbij kan een nieuwe wisselwerking tussen IDEWE en Febelsafe ontstaan.

Lees meer over Febelsafe.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen