Terug Hartcoherentietraining laat u de touwtjes weer in handen nemen

Hartcoherentietraining laat u de touwtjes weer in handen nemen

- Stress en burn-out

Week van het Hartritme

In de Week van het Hartritme staan we even stil bij de hartcoherentietraining die u bij IDEWE kan volgen. Tijdens een drukke dag even rust inbouwen om te ontspannen is belangrijk. Dankzij een eenvoudige ademhalingstechniek, die zowel thuis als op het werk eenvoudig uit te voeren is, herstelt u de harmonie tussen die verschillende mechanismen in het lichaam.

Hartcoherentie is een wetenschappelijk onderbouwde methode om verschillende mechanismen in het lichaam, zoals het brein, het hart, de bloeddruk, de ademhaling en de hormoonregeling, opnieuw in balans te brengen.

“Ons lichaam kan wel wat stress aan maar er zijn grenzen,” zegt Preventiedeskundige arbeidsverpleegkundige Hilde Vandenkieboom van IDEWE. “Wanneer stress een constante wordt en mensen onvoldoende tijd nemen om te recupereren, neemt het herstelvermogen van het lichaam af. Daardoor zullen stressmechanismen na een tijdje niet meer behoorlijk functioneren en raakt het lichaam uitgeput. Via hartcoherentietraining leren we op een eenvoudige manier enkele kwalitatieve recuperatiemomenten inbouwen.”

Hartcoherentietraining met biofeedback

“Doorgaans ademen mensen 12 tot 15 keer per minuut maar dankzij de focusademhaling kan je dat herleiden tot een zestal keer. De inademtijd is daarbij korter dan de uitademtijd. Op die manier bereik je een balans tussen het sympathisch en het parasympatisch zenuwstelsel en vertelt je hart aan je brein dat alles oké is. Tijdens de hartcoherentietraining leer je deze ademhalingstechniek aan en wordt ook gevisualiseerd wat de ademhalingstechniek met je hartfrequentie doet. Dankzij deze biofeedback weet je of 6 ademhaling voor jou persoonlijk de juiste frequentie is.”

Dagelijks 2 tot 3 keer oefenen

“Met die kennis kan je de ademhalingsoefeningen dagelijks twee keer tien minuten of drie keer zes minuten herhalen. Liefst ’s morgens omdat mensen dan van nature een cortisolpiek doormaken, dat is het hormoon dat voor stress zorgt. De hartcoherentie zorgt voor een normalisering van deze biologische ‘stresspiek’. Bij de oefening kan je een app gebruiken die jouw ideale ademhalingsritme aangeeft.”

IDEWE biedt een introworkshop ‘Hartcoherentie’ aan, gevolgd door oefensessie(s) en een workshop ‘Hartcoherentie in de dagelijks leven’.

Mail ons voor vragen in verband met ons aanbod

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen