Terug Ga in dialoog over de mentale veerkracht van uw werknemers

Ga in dialoog over de mentale veerkracht van uw werknemers

- Mentaal fit

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Maak kennis met ons aanbod om u daarbij te ondersteunen

De federale overheid lanceerde in november 2021 een informatie- en sensibiliseringscampagne om mentaal welzijn op het werk bespreekbaarder te maken. Ook werkgevers worden aangesproken om afspraken te maken met hun medewerkers en zo werkgerelateerde psychosociale risico's te voorkomen. IDEWE kan daarbij helpen.

diriger

De coronacrisis heeft onze levens flink overhoopgegooid. We kwamen in een nieuwe situatie terecht met heel wat onzekerheden die stress kunnen veroorzaken, ook op het werk. Hoe langer dit duurt, hoe groter de kans dat dit ons mentaal welzijn negatief beïnvloedt. Recente cijfers van het Riziv tonen aan dat de afgelopen 4 jaar het aantal Belgen met een burn-out of depressie elk jaar steeg met ongeveer 10 procent. 

“Door de invoering van het verplicht telewerk is het opnieuw extra belangrijk dat werknemers goed voor zichzelf zorgen”, zegt disciplineverantwoordelijke Hilde De Man van IDEWE. ”Dat kunnen ze door hun werkdag duidelijk in te delen, grenzen af te bakenen en niet onmogelijk veel hooi op hun vork te nemen.”

Oproep aan leidinggevenden

De overheidscampagne kan helpen om praten over mentaal welzijn gemakkelijker te maken. Samen met latere acties uit het Federale Actieplan Mentaal Welzijn op het Werk wil de regering een positieve verandering in teweegbrengen. Zowel voor werknemers, ambtenaren als zelfstandigen. Al richt de campagne zich ook naar leidinggevenden en werkgevers. Duidelijke afspraken binnen teams, oog hebben voor moeilijk gaat en een open gesprek aangaan, zijn meer dan ooit nodig.

Op de website afspraakmetjemedewerkers.be werd informatie verzameld over de wettelijke verplichting rond preventie van werkgerelateerde psychosociale risico's. U vindt er ook verschillende links naar tools om een goed preventiebeleid te voeren en zo te voorkomen dat uw werknemers uitvallen. 

Ook IDEWE heeft met dat doel heel wat instrumenten ontwikkeld:

Contacteer ons voor meer informatie over ons aanbod. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen