Terug Het nieuwe werken: hoe werkt dat voor uw organisatie?

Het nieuwe werken: hoe werkt dat voor uw organisatie?

- New Way of Working

Tips om uw werknemers te motiveren in veranderende tijden

De coronapandemie maakt duidelijk dat de klassieke manier van werken zijn grenzen heeft bereikt. We zijn anders gaan werken – soms thuis en soms op kantoor. Maar is dat ook vol te houden op lange termijn? En is hybride werken echt de toekomst? In dit nieuwsbericht ontdekt u de voor- en nadelen van het nieuwe werken, zodat u zelf kunt inschatten of uw organisatie er voordeel uit kan halen.

Gemotiveerde en veerkrachtige werknemers

Webinar-gemotiveerde-en-veerkrachtige-werknemersNu het verplichte telewerk achter de rug is, zijn sommige van uw werknemers blij dat ze terug naar kantoor mogen, terwijl anderen last hebben van drempelvrees. Ze twijfelen over de veiligheid op de werkvloer of zijn bang om hun autonomie weer te verliezen. “

“Samen met de PAPS van IDEWE en de arbeidsarts werken we een traject uit rond veerkracht.” 
– Roeland Depreitere, hr-directeur bij Universitair Psychiatrisch Centrum Duffel
 

Hoe u drempels wegwerkt en meer verbondenheid creëert? Maak werk van het ABC van behoeftes: autonomie, betrokkenheid en competenties. Vraag aan uw werknemers hoe ze zich voelen bij de terugkeer naar het werk en toon begrip. En ten slotte: blik terug en vooruit op de veerkracht van uw team. Wat hebben jullie tijdens deze woelige periode geleerd?

Wilt u alle tips en adviezen van onze experts horen? - Herbekijk het webinar

Wilt u zelf de veerkracht van uw werknemers verhogen?

Lees onze tips

 

Gezond (de)connecteren

webinar-gezonde-work-life-balanceDoor het verplichte telewerk kwam de work-lifebalans onder druk te staan. Er was vaak een oneindige stroom aan onlinemeetings en communicatie op elk moment van de dag. Dat stond in schril contrast met het gemis aan informele contacten en fysieke ontmoetingen.

“Wij werken al sinds onze oprichting vanop afstand, dus voor ons is er niet veel veranderd.”

– Tim Sterkens, COO van madewithlove

“Tijdens corona merkten we dat er meer vraag was naar informeel contact. We hebben toen digitale koffiepauzes en een wekelijkse ochtendmeeting opgezet.”

– Annick Geets, preventieadviseur bij Femma vzw

Hoe helpt u werknemers om beter los te koppelen? Eerst en vooral: lead by example. Als uw leidinggevenden elk weekend aan het werk zijn, lijkt het alsof dat van iedereen verwacht wordt. Voorzie informele momenten voor zij die er nood aan hebben, maar verplicht ze niet. En zet niet enkel in op meetings. Asynchrone communicatie, zoals e-mails, helpt uw werknemers om zelf hun tijd te beheren.

Wilt u alle tips en adviezen van onze experts horen? - Herbekijk het webinar

Wilt u weten wat de aandachtspunten zijn voor uw organisatie?

Vul de checklist in

 

Activity-based werken na corona

werken-na-corona-wordt-activity-basedVoltijds telewerk is voor de meeste werknemers niet de ideale optie. De toekomstige werkorganisatie zal de positieve aspecten van kantoor- en thuiswerk dus combineren in een hybride activity-based organisatie. Dat betekent: het soort taak dat je uitvoert bepaalt waar je werkt. Opdrachten die persoonlijke contacten en overleg nodig hebben, gaan dan best op kantoor door, terwijl opdrachten waar concentratie voor nodig is perfect thuis kunnen gebeuren.

Hoe introduceert u activity-based werken in uw eigen organisatie? Bepaal allereerst de nieuwe werkstrategie, zodat die zeker in lijn ligt met de waarden van uw organisatie. Neem een werkplekstrateeg onder de arm om de noden van uw werknemers in kaart te brengen. Klaar voor de volgende stap? Organiseer een overleg met uw facility-, hr- en IT-managers. Samen bekijkt u de mogelijkheden voor uw specifieke situatie.

Wilt u meer weten over activity-based werken?

Wilt u alle tips en adviezen van onze experts horen? - Herbekijk het webinar

Wilt u meer informatie over gezond telewerken?

Ga naar de website

 

Zo maakt u uw gebouw meer activity-based

De werkplek van de toekomst? Die creëert u met de WELL Building Standard als richtlijn. We ontwierpen een nieuw regionaal IDEWE-kantoor in Turnhout, volledig gericht op het comfort en de gezondheid van onze werknemers. Zo optimaliseerden we onder andere de luchtkwaliteit, akoestiek en thermisch comfort. Het resultaat? Werknemers die graag naar het werk komen en een sterke troef voor uw organisatie op de arbeidsmarkt.

“Om aan de noden van werknemers te voldoen, hebben we het kantoorgebouw gerenoveerd volgens de WELL Building Standard.”

– Edwin Luyckx, projectmanager duurzaam bouwen bij IBEVE

Hoe onze collega’s in Turnhout activity-based werken in de praktijk brengen? Breng hen op 13 augustus een gratis bezoekje en ontdek het zelf.

Schrijf u in

Hebt u graag meer ondersteuning bij de terugkeer naar kantoor? Contacteer uw preventieadviseur psychosociale aspecten.

Lees alles over de New Way of Working in ons dossier.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen