Terug Vaccinatiebeleid op maat van uw risico's

Vaccinatiebeleid op maat van uw risico's

Hepatitis B, tuberculose, tetanus, … Ernstige infectieziekten waartegen u als werkgever de gepaste preventiemaatregelen moet nemen. Voor het welzijn van uw werknemers en uw klanten of zorgbehoevenden.

Worden uw werknemers blootgesteld aan virussen of bacteriën? En bestaat er een doeltreffend vaccin om besmetting tegen te gaan? Dan moet u uw personeel de mogelijkheid geven om zich te laten inenten. Bijvoorbeeld tegen:

  • hepatitis A
  • mazelen, bof en rodehond (rubella)
  • hersenvliesontsteking (meningitis)

Sommige vaccinaties zijn zelfs verplicht voor bepaalde groepen van werknemers. Bijvoorbeeld als ze tijdens hun werk blootgesteld worden aan hepatitis B of tetanus. Komen ze in aanraking met tuberculose? Dan is een screening verplicht om na te gaan of ze besmet zijn.
Voor werknemers uit de voedingssector adviseren de Hoge Gezondheidsraad en het FAVV het vaccin tegen hepatitis A. In de eerste plaats om infectieoverdracht via levensmiddelen te vermijden.

U kunt uw werknemers ook een griepvaccin aanbieden. Daarmee gaat u ziekteverzuim tijdens de wintermaanden tegen en damt u de verdere verspreiding van de ziekte in.

Onze experts bekijken tijdens een risicoanalyse aan welke biologische agentia uw werknemers worden blootgesteld. En stemmen uw vaccinatiebeleid daarop af.

4 stappen voor doeltreffend vaccinatiebeleid

Zo beschermt u uw werknemers tegen besmetting met virussen en bacteriën:

injectie flesjes
  1. risicoanalyse – Ga na met welke biologische agentia uw werknemers in aanraking komen en noteer welke groepen onderworpen zijn aan het gezondheidstoezicht.
  2. registratie – Hou een lijst bij van alle werknemers die een vaccinatie of tuberculinehuidtest moeten krijgen.
  3. preventie – Koppel de nodige preventiemaatregelen aan de analyse. Bijvoorbeeld: handhygiëne, vaccinatie of het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen.
  4. vaccinatie en follow-up – Is er een vaccin beschikbaar? Geef uw werknemers dan de kans om zich te laten inenten. De arbeidsarts monitort de vaccinaties.

Neem het vandaag al op tegen besmetting

spuitje

Doeltreffend infectieziekten vermijden en omgaan met inentingen? Hou deze tips alvast in het achterhoofd.

  • Promoot een goede hand-, nies- en hoesthygiëne bij uw werknemers, bijvoorbeeld met affiches of een filmpje. Zo beperkt u de besmetting met en verspreiding van griep en andere infectieziekten.
  • Worden uw werknemers blootgesteld aan bepaalde biologische agentia? Bereid u dan voor met onze informatiefiches over ‘Difterie’, ‘Hepatitis A’, ‘Hepatitis B’, ‘Kinkhoest’, ‘Vaccinatie tegen polio’, ‘Vaccinatie tegen tetanus’, …
  • Wilt u uw werknemers een griepinenting aanbieden? Plan dat dan in de maanden oktober of november en bestel uw vaccins tijdig.

Scherp uw kennis over infectieziekten aan

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod:

Onze klanten aan het woord


Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen