Re-integratie van langdurig zieken
Terug Re-integratie van langdurig zieken
- Home
- Aanbod
- Gezonde werknemers
- Re-integratie van langdurig zieken
Re-integratie van langdurig zieken
Hoe langer een langdurig zieke werknemer afwezig blijft, hoe moeilijker het wordt om opnieuw aan de slag te gaan. Toch is opnieuw beginnen werken net vaak wat uw werknemer wil. Daarom zijn een goede follow-up en begeleiding bij de werkhervatting cruciaal.


De wetgever verplicht al sinds 2016 om langdurig zieken te begeleiden bij hun terugkeer naar de werkvloer. Via een re-integratietraject.
Hoe pakt u die re-integratie als werkgever aan? En wat als uw werknemer zijn vroegere job nog niet of niet meer kan uitoefenen?
Uw re-integratietraject in 5 stappen
Een van de belangrijkste bouwstenen van uw re-integratiebeleid? Het re-integratietraject. Dat verloopt in vijf fases:

- Opstart – Verschillende personen kunnen het re-integratietraject in gang zetten: u als werkgever, de adviserend arts van het ziekenfonds, de langdurig zieke zelf (of zijn behandelend arts);
- Beoordeling – De arbeidsarts gaat na of uw werknemer in staat is om zijn werk te hervatten en legt voorwaarden vast: aangepaste werkplek of (tijdelijk) aangepast werk;
- Overleg – Werkgever, werknemer, arbeidsarts en andere betrokken partijen bekijken samen hoe ze bovenstaande beslissingen vertalen naar de praktijk;
- Re-integratieplan – De concrete re-integratiemaatregelen worden gebundeld. Kan dat niet? Dan maakt u een verslag waarin u de reden motiveert;
- Uitvoering en monitoring – Gaat uw werknemer akkoord met het re-integratieplan? Dan kunt u ermee aan de slag. Uw arbeidsarts volgt het traject nauwgezet.
Werk nu al aan een vlotte werkhervatting
Hoe doet u vandaag al de re-integratie van uw werknemers vlotter verlopen? Deze tips zetten u op weg:
- Informeer langdurig zieke werknemers over een vrijblijvend bezoek voorafgaand aan de werkhervatting. Zo verlaagt u de drempel voor een snelle terugkeer.
- Kijk na of u in aanmerking komt voor de Vlaamse Ondersteuningspremie voor werkgevers. U krijgt dan een tegemoetkoming om de integratie van werknemers met een arbeidshandicap te bevorderen.
- Moedig uw leidinggevenden aan om contact te houden tijdens de afwezigheid van uw werknemer.
Meer weten over hoe Acerta u kan ondersteunen bij het re-integreren van langdurig zieken. Bekijk het aanbod: acerta.be/re-integratie
Bekijk hier het webinar van IDEWE en Acerta over re-integratie
Voor werknemers met een chronische aandoening die terug graag aan de slag gaan, maar niet goed weten hoe ze hierover moeten communiceren met hun werkgever, leidinggevende en collega's heeft Het Vlaams Patiëntenplatform en het Trefpunt Zelfhulp een toolbox ontwikkeld over 'Hoe communiceer ik over mijn ziekte op het werk?'.
In de toolbox vindt u:
- een folder met communicatietips voor werknemers
- een folder met communicatietips voor werkgevers
- een werkboek met oefening
- een vorming
Contacteer het Vlaams Patiëntenplatform voor meer informatie.
Leer hoe u duurzame re-integratie stimuleert
Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond re-integratie:
Onze klanten aan het woord

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen