DOSSIER ZIEKTEVERZUIM EN RE-INTEGRATIE

OP WEG NAAR EEN GOED RE-INTEGRATIEBELEID
 


Hoe krijgen we langdurig zieken opnieuw aan het werk? Dat is niet alleen een van de grote uitdagingen van de huidige regering – kijk maar naar het recente koninklijke besluit hierrond (zie verderop) - maar ook van tal van werkgevers. Ziekteverzuim zet immers niet alleen een rem op je bedrijfssucces, maar ook op het welzijn van de zieke én diens collega’s.

Bij IDEWE merken we dagelijks dat de kern van dit probleem ligt in onwetendheid, en dus maar zelden in slechte wil. Daarom willen we hier zoveel mogelijk werkgevers en werknemers rond informeren. Dat doen onze experten Godewina Mylle (re-integratie) en Yolan De Meyer (ziekteverzuim) onder andere in dit dossier.

In deel 1 delen ze een aantal algemene inzichten op basis van concrete vragen van zowel werkgevers als werknemers. In deel 2 tackelen we een van de meest hardnekkige misverstanden die er bestaan rond re-integratie, namelijk dat de werkhervatting het eindpunt is van het herstel. Werken is in veel gevallen immers een onderdeel van het herstel. Tot slot gaan we in deel 3 dieper in op het belang van goed interne communicatie als basis van een succesvolle re-integratie.

Hieronder vind je ook tal van andere handige links.


DOSSIER RE-INTEGRATIE

 Nieuwsbericht nieuw KB

Vanaf 1 oktober 2022 ging een nieuw koninklijk besluit van kracht dat de re-integratie van langdurig zieke werknemers regelt. Die nieuwe procedure moet ervoor zorgen dat er sneller en efficiënter actie wordt genomen om mensen opnieuw aan het werk te krijgen, in functies die aangepast zijn aan hun mogelijkheden.
Hoe verloopt de instroom in zo’n aangepast re-integratietraject? Wat wijzigt er qua beslissingsmogelijkheden? En wat is de nieuwe rol van de arbeidsarts?

Je krijgt het antwoord op deze en andere pertinente vragen in dit artikel.

 Medische overmacht

Met welke issues zit jij rond ziekteverzuim en re-integratie? Die vraag stelden we een tijd geleden aan zowel werkgevers als werknemers. Op basis van de overweldigende respons stelden we een reeks concrete inzichten op.


Lees er alles over in dit artikel.

Werken als onderdeel van het herstel

Eerst volledig herstellen en dan weer aan het werk: het lijkt misschien logisch, maar is dat allerminst. Als zowel werkgevers als werknemers die omslag maken, zetten ze samen een heel grote stap richting succesvolle re-integratie.


Lees hier waarom werken precies zo heilzaam kan zijn.

 Communicatiebeleid is key

Goed communiceren rond re-integratie is cruciaal. Niet alleen met de uitgevallen werknemer, maar ook met het team van die werknemer en je héle organisatie. En dat zowel proactief als reactief.


Boost hier je communicatiekennis rond re-integratie.AAN DE SLAG

 Tips op basis van je vragen

Met welke issues zit jij rond ziekteverzuim en re-integratie? Die vraag stelden we een tijd geleden aan zowel werkgevers als werknemers. Op basis van de overweldigende respons stelden we een reeks concrete inzichten op.


Hier vind je de adviezen voor werkgevers …
... en hier voor je werknemers.

 Links & downloads…

…voor iedereen:

…voor klanten:

In onze klantenzone vind je:

Opleidingen

Bij IDEWE kun je niet alleen terecht voor informatie, maar ook voor concrete opleidingen. Een duurzaam verzuimbeleid uitbouwen en re-integratie bevorderen?

Dat leren zowel jou als je leidinggevenden en je hr-team via deze uitgebreide reeks opleidingen.

Acerta

Andere vragen over re-integratie? Onze experten werken nauw samen met sociaal secretariaat Acerta. Bij Acerta kun je terecht met vragen over ondersteuning, outplacement, juridisch advies en beleid/begeleiding van je leidinggevenden.

Ontdek het aanbod van Acerta.

 Hulp nodig?

Opnieuw beginnen werken is precies wat de meeste werknemers ook echt wíllen. Daarom zijn een goede follow-up en begeleiding bij de werkhervatting cruciaal. IDEWE staat voor je klaar met advies en ondersteuning.

Ontdek ons aanbod.

 VDAB

Heb je een medewerker met een ziekte of beperking? VDAB helpt je te bekijken welke ondersteuning jij en je medewerker kunnen krijgen.

Ontdek het aanbod van VDAB.


GETUIGENISSEN

 

Politiezone Limburg

In 2016 startte de Politiezone Limburg Regio Hoofdstad, met de hulp van IDEWE, met een risicoanalyse op psychosociale aspecten. Samen met IDEWE werkten zij een breed aanwezigheidsbeleid en re-integratiebeleid uit.

Lees hier het hele verhaal.

CM

De Christelijke Mutualiteit (CM) draagt zorg voor haar werknemers. Om langdurig zieke collega’s beter op te volgen, richtte de Antwerpse afdeling in 2017 een Sociaal-Medisch Team op.

Lees hoe CM het aanpakt.

Stad Leuven

Cathelijne van der Veer is re-integratiecoach bij Stad en OCMW Leuven. Bij haar kan iedere zieke werknemer terecht voor een gesprek. In 2019 beslissen Stad en OCMW Leuven om in te zetten op re-integratie. Sindsdien werd er stap per stap een traject uitgewerkt.

Lees de getuigenis.