Terug Klantengetuigenis Scholengroep Dirk Martens

Aangesloten bij IDEWE sinds: 2021

Klantengetuigenis Scholengroep Dirk Martens

Scholengroep Dirk Martens wil het welzijn en de veiligheid in haar scholen verbeteren. Dat doen ze met de hulp van IDEWE. Van risicoanalyse moederschapsbescherming en elektriciteit tot het voorkomen van een burn-out. “Dankzij de experten van IDEWE zet onze organisatie grote stappen vooruit”, zegt preventieadviseur Elke Lambrecht.

Scholengroep Dirk Martens bestaat uit zeven vrije basisscholen en twee secundaire scholen. De organisatie werkt samen met IDEWE sinds 2021. Een vruchtbare samenwerking volgens preventieadviseur Elke Lambrecht. “Toen ik in het begin startte als preventieadviseur bij de scholengroep waren er vier externe preventiediensten. Ik heb de directie toen overtuigd om maar met één externe dienst te werken. Vooral omdat het eenvoudiger is om met één contactpunt te communiceren. Wat betreft die communicatie steekt IDEWE er met kop en schouders bovenuit. Net omdat ze altijd vlot bereikbaar zijn. Of je nu belt of een e-mail stuurt, als er iets is, kan ik altijd terecht bij mijn contactpersoon”, vertelt Elke enthousiast.

"De risicoanalyse moederschapsbescherming heeft geholpen om het gezondheidstoezicht voor het voltallige personeel erdoor te krijgen.”

Medisch onderzoek voor moederschapsbescherming

De risicoanalyse moederschapsbescherming werd vorig jaar in samenwerking met IDEWE opgesteld binnen de scholengroep. Dat onderzoek beschermt zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, tegen de mogelijke risico’s voor hun eigen gezondheid en die van hun kind.

“In het begin was het moeilijk om de directie te overtuigen van de noodzaak om het medisch onderzoek te implementeren in onze scholengroep. Maar bij zwangere vrouwen is het eens zo belangrijk om hun gezondheidstoestand te bepalen. Dit om vast te stellen welke risico’s ze niet langer mogen lopen.”

Elke slaagde er samen met IDEWE in om de directie te overtuigen. Ondertussen werd het onderzoek opgesteld voor de volledige Scholengroep Dirk Martens. “De risicoanalyse is voor alle negen scholen binnen onze scholengroep hetzelfde. Dit jaar starten we met het eerste onderzoek voor het kleuteronderwijs.”

"Leerkrachten zijn gemotiveerd om de cursussen van IDEWE te volgen. Ze zijn zich bewust van de noodzaak."

Populaire cursus EHBO en brandpreventie

Samen met IDEWE organiseerde Scholengroep Dirk Martens ook twee pedagogische studiedagen. Er stonden twee cursussen centraal: EHBO en brandpreventie. “We hebben de cursus gevolgd waarin zowel EHBO als brandpreventie aan bod kwam. Een IDEWE-expert reikte alle kennis en vaardigheden aan om snel en juist te handelen. In levensbedreigende en minder ernstige situaties.”

Elke vraagt ook ieder schooljaar wie de EHBO wil volgen. Om de vier jaar kan iedereen zich inschrijven voor een bluscursus. “Ik probeer de cursussen te promoten bij alle negen scholen. Ik merk dat werknemers enthousiast zijn. Leerkrachten komen zelf vragen of ze de cursus kunnen volgen. De voornaamste reden hiervoor is dat ze beseffen dat de cursus noodzakelijk is”, zegt Elke.

"IDEWE geeft ons tips en tricks over hoe je werknemers best begeleidt om langdurige afwezigheid te voorkomen.” 

Meer aandacht voor burn-outs, tips en tricks

Elke merkt op dat er dit jaar een toename is van burn-outs binnen Scholengroep Dirk Martens in vergelijking met andere jaren. “Er zijn heel wat leerkrachten uitgevallen na de komst van de inspectie. Dat is een probleem. We zetten ons in om zo goed mogelijk contact te blijven houden met deze mensen. Ook hier staat IDEWE ons in bij. We krijgen ook tips en tricks over hoe je werknemers best begeleidt om langdurige afwezigheid te voorkomen. IDEWE heeft kennis van zaken in verschillende domeinen. Dat helpt ons als scholengroep enorm vooruit.”

Klaar om het welzijn op je school te verbeteren? 
Neem contact op met de experts van IDEWE