Terug Hou uw risicoanalyse tegen het licht

Hou uw risicoanalyse tegen het licht

- Risicoanalyse | Bouw

Arbeidsinspectie focust in 2022 op torenkranen en afbraakwerken

Dit jaar wil de arbeidsinspectie de draad van voor corona opnieuw oppakken met extra nationale en regionale inspectiecampagnes. In de bouwsector zullen vooral torenkranen en afbraakwerken onder het vergrootglas terechtkomen. Hoogtijd om uw risicoanalyses tegen het licht te houden dus. IDEWE kan u daarbij helpen.

start2vgm

Het hoofddoel van een risicoanalyse is het helder in kaart brengen van de aanwezige risico's, zodat u de juiste preventiemaatregelen kan nemen. U hebt deze risicoanalyses bovendien vaker nodig dan u misschien denkt. Bijvoorbeeld wanneer u wilt deelnemen aan een aanbesteding of bij de analyse van een arbeidsongeval.

RISICOANALYSE IS VERPLICHT

Een risicoanalyse is verplicht voor iedere aannemer-werkgever. Bovendien moet ze altijd up-to-date zijn. Bijvoorbeeld bij het gebruik van een torenkraan op een nieuwe werf of als u afbraakwerken uitvoert. IDEWE heeft een handige tool uitgewerkt om dergelijke risicoanalyses op te stellen, aldus disciplineverantwoordelijke Bouwen en Gebouwen Liesbeth Reekmans. “De Start2VGM loodst u doorheen diverse veiligheidsthema’s en 38 taakrisicoanalyses. Niet alleen op vlak van veiligheidstechnische risico’s maar ook wat betreft ergonomie en psychosociale risico’s.”

Start2VGM

“Aangezien u als geen ander weet hoe uw organisatie werkt, welke activiteiten u uitvoert en welke preventiemiddelen u inzet, bent u als werkgever de aangewezen persoon om uw risicoanalyse op te stellen. Onze preventieadviseurs tonen u de weg om de taakrisicoanalyses die voor u relevant zijn te personaliseren, risicoscores toe te kennen en uiteindelijk ook de preventiemaatregelen vast te leggen.”

Bekijk het webinar:

 

Interesse? Contacteer ons dan voor meer informatie. 
U kan er ook voor kiezen om de Start2VGM-risicoanalyse volledig door onze preventieadviseurs te laten opstellen.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen