Terug Veilig werken op hoogte

Veilig werken op hoogte

Werkzaamheden op hoogte houden aanzienlijke risico’s in voor uw werknemers. Zelfs een hoogteverschil van 20 centimeter kan al leiden tot een ernstig arbeidsongeval. Er gebeuren dan ook heel wat valongevallen of verwondingen door vallende voorwerpen.

Preventie is dus noodzakelijk. Maar pasklare antwoorden bestaan niet. Omdat er zoveel omgevingsfactoren meespelen: elke situatie is anders. Zo maakt u beter een onderscheid tussen:

  • Tijdelijke werksituaties: werken op hoogte met hulp van arbeidsmiddelen zoals een ladder, steiger, hoogwerker, hijskooi, …
  • Permanente werksituaties: werken op een dak of balkon, trap of vast werkplatform, …

U streeft het best naar die laatste situatie. Want die laat zich beter beveiligen, bijvoorbeeld met een leuning. Is dat niet haalbaar? Dan staan uw werknemers voor een belangrijke afweging: de keuze van het meest geschikte en veiligste arbeidsmiddel.

Onze experts helpen u bij uw risicoanalyse rond werken op hoogte, de keuze van de juiste valbeveiliging en bieden uw werknemers ondersteuning ter plaatse.

Beperk valgevaar in 5 stappen

Valpreventie is niet iets om licht overheen te gaan. Met deze stappen krijgt u greep op gevaarlijke situaties:

Beton hoogtewerkers
  1. Inventaris – Breng de tijdelijke en permanente werksituaties in uw organisatie in kaart.
  2. Risicoanalyse – Ga na welke gevaren die situaties met zich mee brengen. En bepaal uw prioriteiten.
  3. Maatregelen – Corrigeer de dringendste situaties met passende preventieacties. Bouw bijvoorbeeld een jaarlijks terugkerende tijdelijke situatie (zoals een onderhoud op hoogte) om tot een permanente werksituatie.
  4. Blijvende ondersteuning – Hou het risicobewustzijn van uw werknemers voortdurend hoog.
  5. Onderzoek – Vindt er toch een ongeval plaats? Neem dan de omstandigheden onder de loep en tref extra maatregelen.

Start meteen met uw preventie van valongevallen

Man op ladder

Met deze tips maakt u werken op hoogte vandaag al veiliger in uw organisatie.

  • Gebruiken uw werknemers tijdens hun werkzaamheden arbeidsmiddelen, zoals ladders of hijskranen? Zorg dan dat ze de instructies van de fabrikant doornemen.
  • Moedig uw werknemers aan om zichzelf altijd af te vragen: zijn de werkzaamheden op hoogte nodig? Soms kunt u bijvoorbeeld werken via een raam en zo een ladder vermijden.
  • Bezorg uw werknemers de keuzekaart ‘Kies voor veilig werken op hoogte!’. Die helpt hen om snel en accuraat stil te staan bij de nodige veiligheidsmaatregelen.

Nog beter op de hoogte van werken op hoogte

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van uw onderneming. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond werkzaamheden op hoogte (met arbeidsmiddelen):

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen