Wat kan u doen om griep te voorkomen?

- Fysiek fit | Ziekteverzuim | Griep
Eddy Eerdekens

Expert Hilde Vanacker

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsgeneeskunde

Het griepvirus is weer bijna in het land. Met de juiste maatregelen kan het ziekteverzuim verminderen.

Herfst en winter staan voor de deur. De komende maanden kan u zich dus verwachten aan een stijging van het aantal zieken in uw omgeving. Met de juiste maatregelen kan het ziekteverzuim verminderen.

De beste manier om griep te vermijden, blijft een vaccin.

Wie zich laat vaccineren tegen de griep, maakt in het bloed antilichamen aan die het griepvirus elimineren. Als u gevaccineerd bent, is de kans dat u griep krijgt dus veel kleiner. U vermijdt ook dat u kwetsbare personen in uw omgeving besmet.

Het duurt wel twee weken eer het vaccin effectief werkt. Als u binnen die twee weken met het griepvirus in aanraking komt, kan u toch nog griep krijgen. Laat u dus op tijd vaccineren!

Zoals elk jaar bieden we ook de mogelijkheid tot griepvaccinatie. Griepvaccins konden besteld worden t.e.m. 13 september. Voor al uw vragen kunt u contact opnemen met uw regionaal kantoor.

Was uw handen

Handen wassen is daarnaast een zeer doeltreffende maatregel om besmetting te voorkomen. De meeste bacteriën en virussen worden namelijk verspreid via de handen.

Het is dus goed uw handen te wassen, met water en zeep. Zo beschermt u niet alleen uzelf, maar ook (kwetsbare) mensen om u heen.

Gebruik papieren zakdoekjes

Vergeet de katoenen zakdoek. Hoest of nies in een papieren zakdoek en gooi die nadien weg. Heeft u geen zakdoek, hoest dan in uw elleboog - niet in uw handen.

Denk ook aan uw collega's

Griep begint met koude rillingen, hoge koorts, keel-, hoofd- en spierpijn in het hele lichaam. Hebt u griepsymptomen, blijf dan thuis. Zo besmet u uw collega's niet.

Downloads