Terug Werkgeluk is een werk-woord

Werkgeluk is een werk-woord

- Gezonde werknemers | Mentaal fit

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Maak van werkgeluk de normaalste zaak van de wereld

Van 23 tot 27 september staat de Week van het Werkgeluk op onze agenda. De actieweek wil de aandacht vestigen op het belang van werkgeluk voor zowel de werknemer als de werkgever. Werkgeluk komt immers zelden zomaar uit de lucht gevallen. We zijn ervan overtuigd dat het een werkwoord is, dat pas ervaren wordt als alle partijen eraan meewerken. De actieweek wil mensen en organisaties samenbrengen om daar de normaalste zaak van de wereld van te maken.

Elke euro die geïnvesteerd wordt in organisatie- en werknemersgeluk betaalt zich volgens een onderzoek van Rath en Harter in 2010 vijf keer terug.

Geluk mag geen exclusieve ambitie zijn voor de vrijetijd of de privéomgeving. Wie gelukkig is, is gezonder, vitaler, vrolijker, socialer en succesvoller. “Aangezien we een flink pak van onze tijd op het werk doorbrengen, kunnen we er dus maar beter voor zorgen dat we er alles aan doen om zelf gelukkig te zijn en de mensen rondom ons gelukkig te maken”, zegt Hilde De Man, verantwoordelijke Psychosociale aspecten bij IDEWE. “Ook als werkgever hebben we daar alle belang bij. Gelukkige werknemers zijn meer betrokken, productiever, coöperatiever, creatiever en innovatiever. Ze zijn minder vaak ziek en hebben minder kans op een burn-out. De gelukkige medewerker maakt bovendien gemakkelijker contact, wat in de huidige netwerkstructuren een handige vaardigheid is.”

Investeren in geluk

“Steeds meer organisaties proberen actief dat werkgeluk te stimuleren door een omgeving te creëren waar produceren niet de enige doelstelling is maar waar ook geïnvesteerd wordt in tijd en middelen om aan de persoonlijke ontwikkeling te werken, te ontspannen of in te zetten op gezondheidspromotie. Elke euro die geïnvesteerd wordt in organisatie- en werknemersgeluk betaalt zich volgens een onderzoek van Rath en Harter in 2010 vijf keer terug.”

“Er zijn vijf belangrijke geluksfactoren die een rol spelen: positieve emoties, uitdagend werken met een gericht doel, flow ervaren in je werk, betekenisvol werk en sociale relaties. Als werkgever kan u dit aangrijpen als een kader waarbinnen heel wat initiatieven mogelijk zijn. IDEWE kan u daar trouwens heel goed bij helpen.”

Wees realistisch

“Werkgeluk nastreven is een nobel doel, maar we beseffen ook dat je niet elke werkdag gelukkig de deur uit kan gaan. Werkgeluk kan je bijgevolg ook definiëren als tevredenheid. Te onrealistische, hoge verwachtingen kunnen immers het omgekeerde effect teweegbrengen en zorgen voor snelle ontgoocheling. Goed definiëren wat uw ambitie is en verschillende registers bespelen om bij te dragen aan een positief werkklimaat, bieden het meeste kans op succes.”

Veerkracht stimuleren

Goed definiëren wat uw ambitie is en verschillende registers bespelen om bij te dragen aan een positief werkklimaat, bieden het meeste kans op succes.

IDEWE verzorgt bijvoorbeeld workshops en opleidingen om de gezonde veerkracht van uw werknemers te vergroten. We denken graag met u mee om een aanbod inzake duurzame inzetbaarheid en vitaliteit in de organisatie uit te werken. Zo kunnen we bijvoorbeeld werken rond het stimuleren van waarderend leiderschap of jobcrafting, om na te denken over manieren waarop iemand zijn job anders kan organiseren. Of u kan bij uw werknemers een Wellfiebevraging organiseren om na te gaan hoe het gesteld is met hun werkvermogen. Het kan gelden als een nulmeting van waaruit een campagne kan groeien om het werkgeluk en de bevlogenheid van uw werknemers te versterken.

Gezondheid als basis voor geluk

Gezondheidspromotie is een beproefde weg om ervoor te zorgen dat werknemers met goesting aan de slag blijven. “Geluk en gezondheid lopen vaak hand in hand”, vertelt Mia Van Laeken die bij IDEWE verantwoordelijk is voor Gezondheidspromotie. “Door middel van workshops, coaching- en begeleidingssessies werken we mee aan  value-driven organisaties die geven om de gezondheid van hun werknemers. Op die manier zorgen we ervoor dat er minder ziekteverzuim is, minder kans op burn-out, overgewicht, cardiovasculaire problemen of musculoskeletale aandoeningen. In bedrijven waar een gezonde levensstijl belangrijk wordt geacht, merken we bovendien dat mensen meer tevreden en gepassioneerd zijn en daardoor ook minder stressgevoelig. Stuk voor stuk fragmenten die ook bijdragen tot het werkgeluk.”

Week van het werkgeluk

Op de website van de week van het werkgeluk kan u als organisatie het manifest ondertekenen waarmee u zich ook engageert om een concrete activiteit te voorzien om het werkgeluk in uw organisatie te versterken.

Teken hier het manifest. 

Heeft u inspiratie nodig? Leg uw uitdagingen of vragen voor aan onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen