Welzijn en preventie in het onderwijs

In een veranderende omgeving is aandacht voor welzijn en preventie extra belangrijk. Het onderwijs is zo’n omgeving. Enkele cruciale ontwikkelingen:

meisjes schommel
  • Vergrijzing – Oudere leerkrachten blijven langer aan de slag.
  • Digitalisering – Leren gebeurt niet alleen meer in de klas zelf. En leerkrachten moeten de technologische ontwikkelingen op de voet volgen.
  • Diversiteit – Schoolomgevingen worden meer verscheiden op het vlak van taal (zie OKAN), geloof en noden – zie het M-decreet.
  • Professionalisering – Onderwijsinstellingen streven naar bestuurlijke optimalisatie en schaalvergroting – zie BOS. Gevolg? Leerkrachten sprokkelen vaak lesuren in verschillende scholen. En preventietaken worden complexer.
  • Rolverschuivingen – Leerkrachten krijgen meer verantwoordelijkheden (zie M-decreet), nemen nog meer de rol van mentor op en werken meer samen in team. Dat kan hun stressniveau verhogen.

Om dat alles goed op te vangen, is veel extra knowhow nodig. Zowel bij interne als bij externe diensten. Zo zal de behoefte aan opleidingen, metingen en risicoanalyses nog toenemen.

Dienstverlening afgestemd op uw noden

les

Onze preventieadviseurs houden de vinger aan de pols. Ze weten met welke ontwikkelingen u en uw instelling worden geconfronteerd. En stemmen een aanbod samen dat uw school als gegoten zit:

  • Ondersteuning van uw interne preventieadviseurs: hulp bij preventietaken, coaching rond beleidsvorming, opleidingen, risicoanalyses, …
  • Procesmatige aanpak van uw globale welzijnsbeleid, via onderwijsbeheersysteem ‘Mijn Preventie’, ontwikkeld voor en door onderwijswerknemers. Met 'Mijn Preventie' gaat u bovendien elke inspectie met een gerust hart tegemoet.
  • Promotie van mentaal en fysiek welzijn, bijvoorbeeld via het programma ‘Gezond voor de klas’: veerkracht, stemgebruik, levensstijl, …

Ons plan voor de toekomst? Preventie rechtstreeks krijgen waar die thuishoort. Niet alleen bij de directie of de interne preventieadviseur, ook bij het personeel en zelfs bij leerlingen en cursisten.

Onderwijs-oplossingen in 360°-modus

Gezond en bevlogen voor de klas? Veilig en duurzaam werken? Aan de slag met de juiste kennis en tools? Ontdek enkele producten uit onze 360°-benadering.

Leg ons uw uitdaging voor

Hebt u een vraag bij ons slim preventieaanbod voor onderwijs? Of wilt u een concrete uitdaging of een project bespreken met een expert?

Neem contact op met ons

Krijg nieuws uit de onderwijssector als eerste

Met juiste, actuele kennis speelt u proactief in op nieuwe ontwikkelingen. Onze experts delen graag met u recente wetenschappelijke inzichten, inspirerende cases en feilloos advies. Zo garandeert u het welzijn op school nog vlotter.