Terug Hoe bewijst u dat de COVID-19-maatregelen in uw gebouw afdoende zijn?

Hoe bewijst u dat de COVID-19-maatregelen in uw gebouw afdoende zijn?

- Biologische agentia | Arbeidshygiëne | Duurzame werkomgeving | Infrastructuur | Wetenschappelijk onderzoek

Expert Liesbeth Reekmans

Verantwoordelijke Discipline Bouwen en Gebouwen

Internationaal WELL Building Institute lanceert WELL Health-Safety Rating voor gebouwen en faciliteiten

De COVID-19 taskforce van het International WELL Building Institute (IWBI) heeft een schaal gelanceerd om de maatregelen te beoordelen waarmee gebouwen en faciliteiten zich wapenen tegen het COVID-19-virus.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

De COVID-19-pandemie heeft ons geleerd hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op een gezondheidscrisis. Maar toonde tegelijk ook aan dat veel organisaties niet over de kritische plannen, middelen en protocollen beschikken om flexibel door deze noodsituatie te navigeren. 

Het belang van gebouwen bij infectieziekten

De overdracht van COVID-19 vindt grotendeels plaats in binnen- en besloten omgevingen, waar mensen ongeveer 90% van hun tijd doorbrengen.

“De pandemie heeft de cruciale rol benadrukt die gebouwen spelen bij het ondersteunen van de gezondheid, veiligheid en het welzijn van mensen”, zegt disciplineverantwoordelijke Bouwen en Gebouwen Liesbeth Reekmans van IDEWE. “De overdracht van COVID-19 vindt grotendeels plaats in binnen- en besloten omgevingen, waar mensen ongeveer 90% van hun tijd doorbrengen. Het is uiteraard belangrijk om daar bij het ontwerp en de constructie van nieuwe gebouwen rekening mee te houden. Beheerders en gebruikers van bestaande gebouwen hebben daar echter geen baat bij. Daarom was het ook noodzakelijk om na te denken hoe we bestaande gebouwen kunnen aanpassen om de risico's van de verspreiding van infectieziekten te verminderen.”

Vertrouwen herstellen

IDEWE werkte als keystonemember van het International WELL Building Institute mee aan de WELL Health-Safety Rating. 

In maart werd in de schoot van het International WELL Building Institute (IWBI) daarom een taskforce van bijna 600 volksgezondheidsdeskundigen, virologen, overheidsfunctionarissen, academici, bedrijfsleiders, architecten, ontwerpers, bouwwetenschappers en vastgoedprofessionals opgericht om na te denken over strategieën die gebouwen COVID-19-proof kunnen maken. Het eerste concrete resultaat is de WELL Health-Safety Rating. 

“Het certificaat vereist geen infrastructurele en technische aanpassingen van de omgeving en kan daardoor op zeer korte tijd bekomen worden. Je kan het beschouwen als een gids voor het management en het onderhoud van bestaande gebouwen met als doel hen aan te passen aan hoge gezondheids- en veiligheidsnormen. Het is een signaal dat de gezondheid van uw klanten en werknemers uw zaak is. Voor mensen die gebruikmaken van de gebouwen is het voldoen aan de rating een teken dat er wetenschappelijk onderbouwde veiligheids- en gezondheidsmaatregelen zijn genomen en dat die maatregelen door een onafhankelijke instantie beoordeeld werden.”  

IDEWE werkte als keystonemember van het International WELL Building Institute mee aan de WELL Health-Safety Rating. 

Contacteer onze WELL-experten voor meer informatia via WELL@idewe.be

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen