Europese campagne voor veilige uitzendarbeid | Groep IDEWE

Europese campagne voor veilige uitzendarbeid

Terug Europese campagne voor veilige uitzendarbeid

Europese campagne voor veilige uitzendarbeid

- Arbeidsveiligheid | Inspectie

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk streeft naar betere arbeidsomstandigheden

De Algemene Directie Toezicht op het Welzijn op het Werk (FOD Werkgelegenheid) organiseert dit jaar een inspectiecampagne rond de veiligheid en de gezondheid van uitzendkrachten. De inspectiecampagne heeft een verbetering van de arbeidsomstandigheden op het oog. De resultaten zullen vergeleken worden met een gelijkaardige actie in 2009.

Doet de sector beter dan in 2009?

Hoewel uitzendkrachten tot een groep van kwetsbare werknemers behoren, wordt de afgelopen jaren aanzienlijk meer beroep op hen gedaan. Uit verschillende studies blijkt echter dat tijdelijke werknemers, in tegenstelling tot vaste werknemers, vaker het slachtoffer zijn van een arbeidsongeval. Een gebrek aan informatie over veiligheids- en gezondheidsrisico's op de werkplek kan hiervan een oorzaak zijn.

Diverse tekortkomingen

In 2009 legde een inspectiecampagne al diverse tekortkomingen bloot: "In de helft van de gevallen ontbraken werkpostfiches of waren ze slecht of onvolledig ingevuld", zegt Luc Van Hamme, campagnecoördinator van het Toezicht op het Welzijn op het Werk, op de website van FOD WASO. "Bij 60% ontbraken formulieren van de gezondheidsbeoordeling. Bij de gebruikers werd de risicoanalyse vaak niet uitgevoerd, werd niet in een passende opleiding voorzien of ontbraken persoonlijke beschermingsmiddelen..."

32 uitzendkantoren en 160 gebruikersondernemingen

De huidige inspectiecampagne wordt uitgevoerd door de 8 regionale directies van het Toezicht op het Welzijn op het Werk. Ze gaan na in hoeverre de reglementering wordt nageleefd door zowel de uitzendondernemingen als de ondernemingen die deze uitzendkrachten gebruiken.Ten minste 32 uitzendkantoren en 160 gebruikersondernemingen zullen worden gecontroleerd.
De Europese campagne bevat ook een grensoverschrijdend luik dat buitenlandse uitzendondernemingen die uitzendkrachten in België ter beschikking stellen zal controleren. Hiervoor zullen gezamenlijke inspectieteams uit beide landen worden ingezet.

 

Doelstellingen

De voornaamste doelstellingen van de campagne zijn:

  1. De gezondheid en de veiligheid van de uitzendkrachten bevorderen en verbeteren;
  2. De werkgevers (uitzendondernemingen en gebruikersondernemingen), de uitzendkrachten en de sociale partners informeren en sensibiliseren over de gezondheid en de veiligheid van de uitzendkrachten.

De analyse van de gegevens die worden verzameld bij deze nationale campagne zal de inspectie in staat stellen een vergelijking te maken met de resultaten van de campagne uit 2009.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen