Terug Werken in korte broek hangt niet alleen van het weer af

Werken in korte broek hangt niet alleen van het weer af

- Arbeidsveiligheid | Risicoanalyse | Persoonlijke beschermingsmiddelen

Expert Patrik Daems

Preventieadviseur arbeidsveiligheid

Beschermt ‘werkkledij’ alleen tegen vuil en weersomstandigheden of ook tegen specifieke risico’s?

Om te kiezen tussen een lange of een korte werkbroek volstaat het voor sommige werknemers niet om de weersvoorspelling te raadplegen. Zodra de werknemer op het werk specifieke risico’s loopt, zal de risicoanalyse moeten uitmaken of de pijpen korter mogen. “Om te vermijden dat je als werkgever voor voldongen feiten staat zodra de temperatuur stijgt, kan je beter vooraf goede afspraken maken”, zegt preventieadviseur arbeidsveiligheid Patrik Daems van IDEWE.

broek

Uiteraard is het prettig om als de zomer eraan komt en de temperatuur stijgt naar de korte broek te grijpen. Voor werknemers is dat niet altijd een evidente keuzemogelijkheid.

“Werkkledij is in principe bedoeld om je als werknemer te beschermen tegen vuil”, zegt Patrik Daems. “Als het koud is komt er een fleece en een jas bij, als het warm is wordt de trui een t-shirt en als het regent gaat de regenjas aan. Die logica gaat niet op voor werknemers voor wie werkkledij tegelijk ook moet beschermen tegen specifieke risico’s. Brandweermannen en een korte broek, dat gaat niet samen. Ook niet voor werknemers die met een kettingzaag aan de slag moeten of laswerken moeten uitvoeren. En ook omwille van de zichtbaarheid kunnen werknemers, en zeker ook wegenwerkers, niet zomaar aantrekken wat ze willen.”

Wat zegt de risicoanalyse?

Het zal uiteindelijk de risicoanalyse zijn die moet uitwijzen of de lange of korte broek beschouwd moet worden als werkkledij. “Stralingsrisco’s, extreme warmte of koude, het risico geraakt te worden door bewegende delen zullen werkgevers ertoe verplichten om korte broeken te verbieden. Tenzij er ook andere manieren zijn om de risico’s te beheersen.”

“Zo zal de werknemer van de groendienst misschien geen korte broek kunnen dragen omdat het tekenrisico te groot is, tenzij de werkgever een insectenspray ter beschikking stelt die de beestjes op afstand houdt. De wegenwerker die ’s nachts langs de autosnelweg werken moet uitvoeren, zal werkkledij klasse 3 moeten aantrekken, die voldoet aan de signalisatie-eisen. En daar dreigt een korte broek niet aan te kunnen voldoen, al was het maar omdat er te weinig retroflectiestrips op aangebracht kunnen worden.”

Vermijd voldongen feiten

“Wacht niet tot de zon schijnt en de temperatuur oploopt om duidelijkheid te scheppen over de kledingeisen”, besluit Patrik Daems. “Werknemers zullen gemakkelijker aanvaarden dat een korte broek echt geen goed idee is als je hen vooraf hebt uitgelegd waarom niet. Dan is er ook tijd om na te denken over compensatie. Misschien is een korte broek niet mogelijk, maar zijn er zomerbroeken beschikbaar in een lichtere stof. Als je op de dag dat het plots 30 graden is en iedereen op de werf verschenen is in zomeruitrusting de dresscode nog moet wijzigen, is begrip iets minder evident.”  

Lees meer over veilig werken 

Is deze incompanyopleiding iets voor jou? 
Gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen