Terug Fit4Fire: fitheid en fysieke paraatheid voor brandweerlui

Fit4Fire: fitheid en fysieke paraatheid voor brandweerlui

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit | Ergonomisch werken | Mentaal fit

Expert Stephan Keirsbilck

Regionaal medisch directeur

Fysieke fitheid gaat hand in hand met mentale veerkracht, ergonomie en gezonde voeding

Fitheid en fysieke paraatheid zijn voor brandweerlui belangrijke aandachtspunten. Een goeie conditie zorgt ervoor dat ze tijdens een interventie de zware taken aankunnen maar bovendien is het een onmisbare voorwaarde om de job veilig te kunnen uitoefenen. Fit4Fire, het programma voor gezondheidspreventie van IDEWE, is een probate manier om hier duurzaam werk van te maken.

hoogtewerker

In de West-Vlaamse Zone 1 werken we aan een Fit4Fire-pilootproject, een spin-off van het Fit4Work-programma dat we ook in andere bedrijven uitrollen. Het is ruimer dan alleen een programma om de fysieke paraatheid te bevorderen. 

“Door in te zetten op een gezonde leefstijl in het algemeen werken we via het Fit4Work-programma op verschillende fronten duurzaam aan de fitheid van de mensen”, vertelt regionaal medisch directeur Stephan Keirsbilck van IDEWE. “Fysieke fitheid gaat immers samen met mentale veerkracht, ergonomie en gezonde voeding. Onze eerste ambitie is vooral verder werken aan een gezonde leefstijlcultuur, onder leiding van de bedrijfsarts en de preventieadviseur psychosociale aspecten. De uitdaging is om iedereen te motiveren en te activeren via voorlichting, sensibilisering, opleiding, aanpassingen te doen aan de omgeving en zo nodig te zorgen voor doorverwijzing naar hulpverlening. Het gaat erom via een gedragsverandering mensen in staat te stellen te kiezen voor een gezond gedrag en te evolueren naar een ondersteunende omgeving die gezonde keuzes evident maakt en de drempels voor ongezonde keuzes verhoogt.”

Aantrekkelijke werkgever

brandweerslang

“Een goede algemene basisgezondheid is bevorderlijk voor de werkprestaties en is ook van belang voor de blijvende inzetbaarheid van de medewerkers gedurende hun volledige loopbaan. Zeker nu iedereen verondersteld wordt om langer te werken. Als je als werkgever hier blijvend aandacht voor hebt, leidt dit op termijn naar gezonde medewerkers, meer tevredenheid op het werk en minder ziekteverzuim. Bovendien is het een uitstekende manier om je op de arbeidsmarkt als aantrekkelijke werkgever voor te stellen.” 

Lees meer over welzijn en preventie voor hulpdiensten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen