Terug Move: gezond bewegen op het werk

Move: gezond bewegen op het werk

De cijfers liegen er niet om: op het vlak van beweging bengelt de Belg aan de staart van het peloton. Zowel thuis als op het werk bewegen we onvoldoende om gezond te blijven. Onze sedentaire levensstijl lokt zwaarlijvigheid, diabetes, depressie en andere gezondheidsproblemen uit – nefast voor je werknemers én je organisatie.

Vooral wie veel uren neerzit, berokkent zijn lichaam schade. De oplossing: meer bewegen en minder lang aan één stuk neerzitten. Hoe pak je dat aan? Door te investeren in een bewegingscultuur. Uit de preventiebarometer van Sciensano blijkt dat tijdsgebrek (67,8%) en gebrek aan een beweegpartner (41,1%) twee grote belemmeringen zijn om regelmatig te bewegen. Bewegen op en onderweg naar het werk samen met collega's, helpt hierin alvast een handje.

Met ons Fit4Work-aanbod spoor je aan tot beweging op het werk en creëer je omstandigheden die werknemers zin geven in beweging – op de werkvloer, thuis en onderweg. Zo worden ze gezonder, energieker en productiever.

In 4 stappen naar fitte werknemers

Bart Swings in beweging

Meer bewegen op het werk vereist een mentaliteitswijziging en een evenwichtige mix van bewegen, staan en zitten. Ga zo te werk:

  1. Doe een check-up – breng de conditie van je werknemers in beeld en bepaal voor welke activiteiten ze in aanmerking komen.
  2. Sensibiliseer en motiveer – zet de voordelen van gezond bewegen in de verf en besteed aandacht aan bewustmaking.
  3. Creëer een dynamische bedrijfscultuur – hoe meer bewegingsmogelijkheden, hoe groter de zin om eraan deel te nemen.  
  4. Zorg voor een duurzame gedragsverandering – veranker beweging op het werk in je welzijnsbeleid. Stel een breed en laagdrempelig programma samen.

Zet je werknemers nu al in beweging

Vermijden dat werknemers uitvallen door hun zittende levensstijl? Maak hen warm voor gezonde beweging op kantoor met leuke, gevarieerde en haalbare projecten:

  • No steps, no glory: moedig je werknemers aan om 10.000 stappen per dag te zetten. Onze coaches begeleiden het project in je bedrijf.
  • Woensdag Fietsdag: stimuleer je werknemers om één dag per week de auto in te ruilen voor de fiets.
  • Doorbreek lang stilzitten: sta regelmatig recht, ga lunchwandelen, doe stretchoefeningen, …
  • Introduceer wandelvergaderingen, ...

Benieuwd wat we op kantoor, thuis en onderweg kunnen doen?

Bekijk het aanbod hier

Vraag meer informatie aan

Leer hoe je van beweging een prioriteit maakt

Bij een 360°-aanpak en duurzame oplossingen horen ook sterke opleidingen, op alle niveaus van je organisatie. Een greep uit ons opleidingsaanbod rond gezond bewegen:

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen