Terug Hoe voorkom je een arbeidsongeval?

Hoe voorkom je een arbeidsongeval?

- Veilig aan de slag | Ongevallen voorkomen | Veiligheidscultuur

Expert Wim Vanderheijden

Verantwoordelijke Discipline Arbeidsveiligheid

In 2022 waren er in de privésector 103.570 arbeidsplaatsongevallen en 23.726 arbeidswegongevallen, 79 met dodelijke afloop

In 2022 daalde het aantal arbeidsplaatsongevallen in België tegenover 2021 met 1,6%. Het jaarverslag van het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s (Fedris) telde er 103.570. Dat komt overeen met 39,02 ongevallen per 1.000 voltijdse werknemers. Weet jij wat te doen bij een arbeidsongeval? En hoe je een ongeval voorkomt? Onze experts kunnen je daarbij helpen.

Wat te doen bij een arbeidsongeval?

In dit schema ontdek je:

  • welke actie je moet ondernemen net na het ongeval;
  • wat je nadien wettelijk in orde moet brengen;
  • hoe je de veiligheid in je bedrijf kan versterken.

Zo verklein je het risico op een arbeidsongeval

Arbeidsongeval met heftruck
  1. Voorzie begeleiding voor nieuwe en jonge werknemers – Jongeren zijn opvallend vaker slachtoffer van een arbeidsongeval. In 2022 waren er 49 ongevallen per 1.000 werknemers tussen 20 en 29 jaar, tegenover gemiddeld 39 op 1.000 over alle leeftijden heen. De voornaamste reden? Te weinig werkervaring. Vraag daarom iemand van je ervaren werknemers om jongere collega’s te begeleiden. Dat kun je het best ook doen wanneer je samenwerkt met uitzendkrachten en jobstudenten.
     
  2. Doe een veiligheidscheck van de werf of werkplek – Van de arbeidsongevallen waarna werknemers arbeidsongeschikt blijven, werd 29,1% veroorzaakt door een val. De oorzaak? Een rommelige werkomgeving, een losse stelling, een slecht geplaatste ladder … Organiseer daarom een rondgang om de veiligheid te controleren vóór je start met werken. Doe het zelf of vraag het aan uw ervaren werknemers. Ga meteen ook na of iedereen de juiste veiligheidsuitrusting draagt: een veiligheidsbril, veiligheidsschoenen, helm …
     
  3. Blijft op de hoogte van de allerlaatste richtlijnen rond veiligheid – Bijblijven met de laatste richtlijnen rond preventie is een hele klus. Laat IDEWE je daarom helpen:
    • Met onze opleidingen, infobrochures en digitale tools versterk je de veiligheidscultuur.
    • Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Meer vragen over arbeidsongevallen?

Surf naar de aanbodspagina over arbeidsongevallen of bekijk de veelgestelde vragen over arbeidsongevallen.

Downloads

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen