Terug Oog voor veiligheid op schoolfeesten en opendeurdagen

Oog voor veiligheid op schoolfeesten en opendeurdagen

- Arbeidsveiligheid | Beheersing van uw risico's | Persoonlijke beschermingsmiddelen | EHBO | Machineveiligheid

Expert Jeroen Aussems

Verantwoordelijke documentatiedienst

Begin op tijd met de organisatie en laat u vooral goed adviseren

Door de organisatie van het jaarlijkse schoolfeest proberen heel wat schoolbesturen geld in het laatje te krijgen. Leerkrachten en vrijwilligers worden maanden vooraf al gemobiliseerd om van deze dag een grootst spektakel te maken. Zo’n voorbereiding is cruciaal. Niet alleen om originele optredens te bedenken en te repeteren maar ook om de nodige veiligheidsmaatregelen te nemen en na te denken over de preventie van ongevallen en incidenten.

Leerkrachten en directie zijn vaak maanden van tevoren in de weer om het schoolfeest in goede banen te leiden. Op een schoolfeest zijn er immers vaak meer mensen aanwezig dan op een doordeweekse schooldag. Mensen die de school niet noodzakelijk goed kennen en wellicht ook niet vertrouwd zijn met de vluchtwegen. Daarom is het  interessant om onderstaande tips en aandachtspunten in het achterhoofd te houden.

Afficheer het maximaal toegelaten aantal personen

Hou bij de organisatie van uw schoolfeest steeds rekening met het maximaal aantal toegelaten personen binnen feestzalen en polyvalente ruimtes. Afficheer het maximaal toegelaten aantal personen. Dat is trouwens ook handig bij verhuur. Het maximaal toegelaten personen hangt onder meer af van het aantal (en de breedte van de) uitgangen.

Hou doorgangen vrij

Bij de opbouw van een schoolfeest wordt nogal wat materiaal versleept en verplaatst, terwijl scholen standaard kampen met een chronisch tekort aan bergruimte. De verleiding is vaak groot om dit tijdelijk overtollig materiaal op te bergen in gangen en ingangen. Dat is echter een slecht idee. De doorgang en het vlot gebruik van (nood)uitgangen is ook op feestdagen als deze een minimumvereiste. Let ook op met het gebruik van licht ontvlambaar materiaal.

Extra aandacht voor de keuken

Zorg dat de elektrische installatie deze grootverbruikers aankan.

Bij het bereiden van eten wordt er vaak gebruik gemaakt van bijkomende elektrisch keukenmateriaal. Zorg dat de elektrische installatie deze grootverbruikers aankan. Bakken, frituren en braden verhoogt ook de kans op brandwonden en stelt hoge eisen op vlak van  hygiëne.

Veilig materiaal en toezicht

Bij heel wat schoolfeesten zorgen springkastelen ervoor dat de kleinste bezoekers hun energie kwijt kunnen. Maak duidelijke afspraken over het juist gebruik. Bij springkastelen is bekwaam toezicht trouwens verplicht. De verhuurder van het materiaal is het best geplaatst om de school te adviseren over het veilig gebruik. Maak daarover vooraf goede afspraken.

Signalisatie en PBM’s

Zorg ervoor dat bezoekers zichzelf of de leerlingen die bij de machines aan de slag zijn niet in gevaar brengen.

Technische scholen organiseren vaak een opendeurdag om nieuwe leerlingen te werven maar ook om hun infrastructuur en mogelijkheden voor ouders en grootouders in de kijker te zetten. Zorg ervoor dat bezoekers zichzelf of de leerlingen die bij de machines aan de slag zijn niet in gevaar brengen. Zorg, net zoals in productiebedrijven, voor afbakening en veilige wandelpaden en voorzie eventueel persoonlijke beschermingsmiddelen voor de bezoekers.

Stel een retroplanning op

Het is onrealistisch om er vanuit te gaan dat u op de dag van het schoolfeest of de opendeurdag nog veel kan regelen. Daarom stelt u beter een retroplanning op zodat alles wat voorzien kan worden vooraf geregeld is. Online zijn verschillende controlelijsten terug te vinden over schoolmanifestaties, schoolfeesten en opendeurdagen. Maak ver genoeg vooraf afspraken met de hulpdiensten over eerste hulp, evacuatieprocedures, infrastructuur, werken met derden11,… Uiteindelijk plant u op d-day, voor de start van uw event, nog een finale toetsing. We adviseren om de preventieadviseur bij dit onderdeel van het evenement te betrekken. Hij/zij heeft immers een specifieke kijk op preventie en veiligheid.

Alternatieve schoolfeesten

Verras uw bezoekers door de randanimatie van uw schoolfeest in een groen kleedje te steken. Recent verscheen hierover een mooi artikel in Klasse. Of ga met het eten en drinken de gezonde toer op. Op internet vindt u bijvoorbeeld heel wat inspiratie onder de zoekterm ‘gezonde smoothies’. Snel klaar, kleurrijk en gezond.

Heeft u vragen over de organisatie van uw schoolfeest of opendeurdag? Contacteer onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen