Terug Voorkom dat uw collega een hoogrisicocontact wordt

Voorkom dat uw collega een hoogrisicocontact wordt

- Arbeidsveiligheid

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Blijf ook op school de vijf voornaamste preventiemaatregelen respecteren

Elke school legt eigen accenten om besmetting binnen de schoolmuren te voorkomen en in te dijken. “Dat is goed,” zegt Hilde Vanacker, verantwoordelijke discipline Arbeidsgeneeskunde. “Op elk moment de basisregels blijven toepassen, is echter de belangrijkste voorwaarde om te vermijden dat leerlingen en collega’s hoogrisicocontacten van elkaar worden.”

 De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

basispreventie corona

Ook al vertonen we (nog) geen symptomen van COVID-19, toch kunnen we besmet zijn door het virus en op onze beurt reeds anderen besmetten. 

“De vijand blijft in veel gevallen onzichtbaar, wat ons het gevoel kan geven dat er geen gevaar is”, zegt Hilde Vanacker. “Precies dat maakt het zo moeilijk om mensen te blijven overtuigen van het belang van de preventieve maatregelen. Nochtans is dat de enige manier om ervoor te zorgen dat één besmetting in een mum van tijd geen broeihaard kan worden. Dat is in het bijzonder het geval waar mensen samenwerken. De beste manier om te vermijden dat één positief geval ervoor zorgt dat een hele klas of een volledige school moet sluiten, is voorkomen dat we voor elkaar hoogrisicocontacten worden.”

Daarom: respecteer de basismaatregelen

Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Het komt erop neer dat we op elk moment de vijf veiligheidsmaatregelen in acht nemen die al van bij het begin van de crisis gelden:

  1. Blijf thuis als u ziek bent.
  2. Was vaak de handen met water en zeep of ontsmet ze met handalcohol.
  3. Hou minstens 1,5 meter afstand.
  4. Beperk fysieke contacten en vermijd drukte.
  5. Draag een mondneusmasker op plaatsen waar het verplicht is en waar de afstand van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden.

Op onze website downloadt u affiches over social distancing, een goede nies- en hoesthygiëne, handen wassen en ontsmetten, verplicht en correct dragen van een mondneusmasker …
 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen