Terug Breng psychosociale risico’s in kaart met werkbaarheidscheques

Breng psychosociale risico’s in kaart met werkbaarheidscheques

- Gezonde werkomgeving | Risicoanalyse | Stress en burn-out | Werk-Privé | Ziekteverzuim

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Krijg tot 9.000 euro steun door inspanningen te leveren voor meer werkbaar werk en minder uitval

De hoge stresscijfers en de ziekteafwezigheid die daarmee gepaard gaat toont de noodzaak aan om psychosociale risico’s op het werk nauwkeurig in kaart te brengen. IDEWE heeft daarvoor een psychosociale risicoanalyse uitgewerkt. Je kunt ze nog tot eind juli 2024 financieren met de werkbaarheidscheques van de Vlaamse overheid. Dat geldt trouwens ook voor andere maatregelen die je neemt om in je bedrijf voor meer werkbaar werk en minder uitval te zorgen. 

Contacteer je regionaal IDEWE-kantoor om te bepalen welke dienstverlening we op maat van je werknemers en je organisatie kunnen aanbieden.

De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat ziekteafwezigheid zware gevolgen heeft. Langdurige uitval heeft vaak te maken met stress en andere psychosociale problemen. De groeiende druk en de gevolgen op werknemers in kaart brengen om vervolgens het werk werkbaarder te maken is bijgevolg een zeer zinvol initiatief dat de Vlaamse overheid ook financieel beloont.

De werkbaarheidscheque en de verhoging KMO-portefeuille werden verlengd voor 2024. Het beschikbaar budget voor 2024 bedraagt 3 miljoen euro. De laatste dag waarop je aanvragen voor de maatregel van de werkbaarheidscheque en de verhoging KMO-Portefeuille 2024 kan indienen is 31 juli 2024. De einddatum waarop er prestaties kunnen verricht worden is 31 augustus 2024.

Risicoanalyse psychosociale aspecten en ruimere psychosociale dienstverlening

werkbaar

Bij het gebruikmaken van de werkbaarheidscheques om een risicoanalyse uit te voeren, hoort ook een engagement om maatregelen en verbeterprojecten uit te voeren die voortvloeien uit de analyse. Ook daarvoor kun je de werkbaarheidscheques gebruiken. Het kan gaan over:

  • aanpassingen aan de werkpost en de arbeidsorganisatie, die ten goede komen aan de werkbaarheid en de veiligheid van de werknemers;
  • competentieversterking die noodzakelijk is om werkbaar te kunnen werken;
  • de uitwerking van een beleid rond het psychisch welbevinden en/of de mentale veerkracht.

Zowel voor ondersteuning bij het uitvoeren van de risicoanalyse als voor het begeleiden bij een stressbeleid en het organiseren van veerkracht-opleidingen en het omgaan met stress, voor medewerkers en leidinggevenden, kun je bij IDEWE terecht.

Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

Er is een maximale subsidie voorzien van 9.000 euro per onderneming over een periode van één jaar of tot het budget van de werkbaarheidscheque op jaarbasis uitgeput is. Het project vergt wel een co-financiering van 40%. De overheidssteun bedraagt immers maximaal 60% van het totaalbedrag.

Deze maatregel richt zich op alle ondernemingen uit de profitsector (zowel voor grote ondernemingen, kmo’s als eenmanszaken) met vestiging in het Vlaamse Gewest. Ook organisaties uit de social profit (o.m. vzw's) kunnen er een beroep op doen.

De werkbaarheidscheques kunnen enkel gebruikt worden in samenwerking met een dienstverlener van de KMO-portefeuille of met een kwaliteitsregistratie van Werk en Sociale Economie. IDEWE beantwoordt aan beide voorwaarden.

De werkbaarheidscheque is ook in 2024 enkel beschikbaar voor organisaties die hiervoor nog geen gebruik maakten van de Vlaamse maatregel

Via deze website van de Vlaamse overheid kun je de werkbaarheidscheques aanvragen.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen