Terug De halfjaarlijkse uitdaging voor onze biologische klok
De halfjaarlijkse uitdaging voor onze biologische klok

Expert Hilde De Man
Preventieadviseur psychosociale aspecten
Zaterdag schakelen we over op wintertijd: 3 uur wordt 2 uur
De economische voordelen zijn nooit ondubbelzinnig bewezen maar de negatieve impact op onze gezondheid wel, daarom staat de uurwisseling ter discussie. In afwachting van een mogelijke afschaffing kunnen we ons bioritme beter een handje toesteken, want zaterdag wordt 3 uur plots weer 2 uur.

Voor veel wetenschappers is de halfjaarlijkse overschakeling naar winter- en zomertijd een aanslag op ons bioritme en dus op onze gezondheid. Het zorgt ervoor dat we rond de omwisseling moeilijker inslapen, vaker wakker worden en last hebben van een soort mini-jetlag. Daardoor is de kans groot dat we vermoeider zijn en ons minder goed kunnen concentreren, waardoor het aantal ongevallen steevast de hoogte in gaat.
Hartritmestoornissen
Ook onze bloeddruk en hartritme voelen de gevolgen van de plotse draai aan de wijzers van de klok. Dat slaapproblemen ook hartritmestoornissen kunnen uitlokken, is niet nieuw maar recent Fins onderzoek toont aan dat de risico’s op een beroerte en slaapapneu opvallend hoger zijn in de periode na de omschakeling. Het zijn vooral vrouwen die erdoor getroffen worden.
Tip voor een geleidelijke overgang
Het hele jaar door een gezond slaapritme aanhouden, is de beste voorbereiding om van de omschakeling het minste hinder te ondervinden. Door elke avond op tijd en ongeveer rond hetzelfde uur naar bed te gaan, zorgt u ervoor dat u geen slaaptekort opbouwt en niet ‘in het rood’ tegen de uurverandering aanbotst.
Als deze routine voor u een stap te ver is, kan u zich de komende dagen nog met een geleidelijke overgang voorbereiden.Ga vandaag een kwartier later slapen dan normaal, blijf donderdag een halfuur langer op, vrijdag 45 minuten en zaterdag een uur later dan gebruikelijk.
Gerelateerde nieuwsberichten
Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief
Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!
Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie
Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen