Terug Biologische agentia bij kleuterleiders

Biologische agentia bij kleuterleiders

- Biologische agentia | Wetgeving | Onderwijs

Expert Jeroen Aussems

Verantwoordelijke documentatiedienst

Dan toch risico biologische agentia voor kleuterleerkrachten?

Uit een bevraging van de werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen (het Nieuwsblad 18 maart 2015) blijkt dat de helft van de kleuters nog niet zindelijk zijn als ze voor het eerst naar school gaan. Leerkrachten worden zo overstelpt met vervanging van pampers van deze kleuters.

kleuterklas infrastructuur

Infectieziekten worden o.a. verspreid door nauw contact met urine, stoelgang, speeksel of dropletinfectie (aerosol). Voorbeelden: hepatitis A, cytomegalo-infectie, kinderziekten zoals mazelen, rubella, windpokken, bof, … Pampers verversen impliceert een nauw fysiek contact met de kleuters waarbij contact met urine, stoelgang, speeksel en aerosolen vaak onvermijdbaar is.
De hygiënische omstandigheden in de kleuterscholen zijn meestal niet dezelfde als in ziekenhuizen, waar handschoenen gedragen worden bij contact met urine en stoelgang, waar de infrastructuur om aan goede handhygiëne te doen aanwezig is, en waar men zich bewust is van preventieve maatregelen ter voorkoming van overdracht van infecties.

In de eerste kleuterklas wordt de ene leerkracht lijfelijk geconfronteerd met vragen van een dertigtal kinderen versus het ziekenhuis waar de verpleegkundige één patiëntje verzorgt per keer, een hemelsbreed verschil van werkomstandigheden. De taak van de leerkracht is ook ‘onderwijzen’ en niet ‘verzorgen’, toch wel een andere focus dan in ziekenhuizen.

Groep IDEWE verkondigt al langer dat kleuterleerkrachten van de eerste kleuterklas en de instapklasjes tijdens nauw fysiek contact met de kleuters blootgesteld kunnen worden aan biologische agentia aanwezig in urine, stoelgang, speeksel en aerosolen.

Groep IDEWE pleit verder voor een betere infrastructuur in de kleuterscholen en een erkenning van het blootstellingsrisico biologische agentia voor de kleuterleerkrachten van het eerste jaar en de instapklasjes. Tijdens dit fysiek contact dienen kleuters ook getild en verplaatst te worden. Fysieke belasting (manueel hanteren van lasten) is dan ook een bijkomend blootstellingsrisico voor deze groep kleuterleerkrachten.

Dankzij vaccinatie, goede hygiënische werkomstandigheden en -handelingen en degelijke opleiding inzake manueel hanteren van lasten, kan veel leed voorkomen worden: verzuim leerkrachten, infecties, …

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen