Asbest kennen en herkennen

Inhoud

Botsen uw technici op asbest? Dan lopen ze risico op gezondheidsproblemen, van ademhalingsmoeilijkheden tot kanker. Daarom is het belangrijk dat zij asbest tijdig herkennen. Wilt u uw werknemers veilig en gezond houden? Stuur hen naar deze opleiding over asbestherkenning.

Leer de risico’s van asbest inschatten

Asbest is een bouwstof die bestaat uit microscopische vezeltjes. De gevaren zijn niet te onderschatten: als uw werknemers de asbestvezels regelmatig inademen, vergroten ze de kans op ernstige ziektes zoals long- en buikvlieskanker. Elk jaar sterven er 107.000 mensen wereldwijd aan asbestgerelateerde ziektes.

Zorg er dus voor dat uw werknemers asbest herkennen en er correct op reageren. Tijdens deze opleiding leren ze:

  • de soorten, eigenschappen en toepassingen van asbest
  • de risico’s en gevaren van asbest
  • asbest herkennen
  • de wetgeving rond asbest
  • asbest correct verwijderen via eenvoudige handeling

Asbestherkenning in oudere gebouwen

In de loop van de 20ste eeuw werd asbest gebruikt voor duizenden toepassingen. Volgens de Vlaamse Regering zit asbest in minstens 2,8 miljoen woningen, 354.000 niet-residentiële gebouwen en 40.000 kilometer aan nutsleidingen.

Sinds 2001 is het in België verboden om asbest te gebruiken. Toch blijft het een sluimerend gevaar in oudere gebouwen. Werken uw werknemers aan reconstructieprojecten of gedateerde installaties? Dan is het cruciaal dat ze weten waar asbest regelmatig voorkomt, waaraan ze asbest herkennen en hoe ze het op een veilige manier (laten) verwijderen.

Praktisch

Opleidingstype
Incompany
Doelgroep
Aannemers, technisch personeel, preventieadviseurs, architecten.
Duur
1 halve dag
Locatie
Incompany
Prijs
Subsidie
KMO-portefeuille (beroepsspecifieke competenties - opleiding via IBEVE: DV.O105321)
Attest
Attest van deelname