Terug 8 uur stilzitten is de limiet

8 uur stilzitten is de limiet

- Gezonde levensstijl | Fysiek fit

Expert David Verwimp

Segment Manager Hulpdiensten, Offices en Overheid

Handvatten voor voldoende bewegen en niet te lang stilzitten

Dat we dagelijks voldoende moeten bewegen en niet te lang aan een stuk mogen stilzitten weten we. Maar weten we daarmee ook wat ‘voldoende’ en ‘niet te lang’ betekent. Wanneer is voldoende genoeg en wanneer wordt ‘niet te lang’ te lang?

Volgens de richtlijn van het Vlaams Instituut Gezond Leven moeten we dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen.

Volgens de richtlijn van het Vlaams Instituut Gezond Leven moeten we dagelijks 30 minuten matig intensief bewegen. Dat is duidelijk. De richtlijn over stilzitten is echter van een andere orde. Die bepaalt dat we niet langer dan 30 minuten aan een stuk mogen stilzitten maar vertelt er niet bij wat het dagmaximum is. Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat het risico op vroegtijdige sterfte per uur zitten verhoogt. Bij wie meer dan 7 uur fysiek inactief is, verhoogt het risico zelfs exponentieel. Daarom hebben we meeste artikels het over een grenswaarde van 8 tot 9 uur per dag. De Praktijkrichtlijn beeldschermwerk van de VERV spreekt over maximaal 4 uur zitten op het werk. Op die manier vermijden we natuurlijk ook dat de totale zittijd boven de 8 uur uitstijgt.

Leg de link

Op basis van onderzoek van professor Ulf Ekelund werd een warmtekaart ontwikkeld die visueel de link legt tussen bewegen en inactiviteit.

Wat dat betreft zijn de richtlijnen die in de VS sinds 2018 als norm hanteert, verhelderend. Ze leggen de link tussen ‘zitten’ en ‘fysieke activiteit’ in hun effect op de gezondheid. Op basis van onderzoek van professor Ulf Ekelund werd een warmtekaart ontwikkeld die visueel de link legt tussen bewegen en inactiviteit. Wie weinig zit, heeft minder extra uren fysieke activiteit nodig om in de ‘groene zone’ van de grafiek te komen, waar het risico op vroegtijdige sterfte laag is, dan iemand die vele uren stilzit. Let wel: weinig stilzitten volstaat niet om gezond bezig te zijn. Om in de groene zone terecht te komen blijft dagelijks matig intensief bewegen een noodzaak.

Bewegen is beter

De boodschap moet dus steeds zijn dat fysieke activiteit noodzakelijk is en steeds noodzakelijker wordt voor wie langer fysiek inactief is. Zowel op het werk als tijdens de vrijetijd is het voor de gezondheid van groot belang om de totale zittijd te beperken. Ons favoriet tv-feuilleton kunnen we daarom misschien deels rechtstaand proberen te volgen. Of nog beter: terwijl we enkele eenvoudige oefeningen uitvoeren. Naar het werk fietsen, is een geweldige opsteker om aan de dagelijkse beweegrichtlijn te voldoen. Of druk een halte vroeger op de ‘halt’-knop van bus of tram, zodat u de laatste kilometer te voet kan afleggen.

Contacteer onze experten voor meer informatie over gezonde beweging op het werk.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen