Terug Klantgetuigenis psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge

Aantal werknemers: 650 | Aangesloten bij IDEWE sinds: 2012

Klantgetuigenis psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge

Kim Vandevoorde is al vier jaar kwaliteits- en noodplancoördinator binnen het Psychiatrisch Centrum Gent-Sleidinge (PCGS). Met de hulp van IDEWE implementeren ze hun uitgebreide noodplan. Om de veiligheid van de patiënten, medewerkers en bezoekers te waarborgen bij noodsituaties. Denk aan een gijzeling of brand. Zo’n plan is cruciaal om snel en effectief te handelen.

“Het noodplan voor ziekenhuizen bevat procedures voor de hulpdiensten: van evacuatie tot communicatie en coördinatie. En het plan waarborgt de continuïteit van onze zorg”, legt Kim uit. “Ik schrijf het noodplan uit, onderhoud het en implementeer het in onze hele instelling. Dat doe ik gelukkig niet alleen. Maar met de hulp van IDEWE.” 

“Ik werk nauw samen met de verschillende afdelingen. Om te zorgen voor een noodplan op maat.” 

Evacuatieoefening met LEGO EduBricks

Evacuatieoefening met LEGO EduBricks

Met haar expertise en toewijding zorgt Kim ervoor dat het noodplan actueel is en voldoet aan de richtlijnen van de federale overheid. “Ik werk nauw samen met de verschillende afdelingen binnen het ziekenhuis om ervoor te zorgen dat het noodplan op maat gemaakt is. Ik coördineer, samen met IDEWE, ook trainingen en oefeningen om het personeel vertrouwd te maken met het plan. En medewerkers voor te bereiden op noodsituaties.” 

“Ik organiseerde samen met Redgy Decuyper, onze IDEWE-preventiedeskundige, een evacuatiesimulatie met LEGO EduBricks voor onze gesloten afdeling. Onze technische dienst gaf op voorhand het grondplan van de afdeling door aan Redgy. Op dat plan duidde hij alle nooduitgangen en brandblussers aan. Met de LEGO-mannetjes bootsten we realistische noodsituaties na en oefenden we de evacuatieprocedures”, vertelt Kim. 

“Door deze praktische benadering trainden we onze medewerkers om snel en effectief de mensen op onze gesloten afdeling te evacueren. De interactieve oefeningen stimuleerden teamwork, probleemoplossend denken en stressbeheersing in een realistische omgeving. Vooraf maakte Redgy een fiche op voor ons, waar de methodiek van de oefening uitgeschreven staat. Super. Zo kunnen we ook de oefening herhalen wanneer nodig.” 

“Die brandblusoefeningen zijn belangrijk om de Eerste Interventieploeg vertrouwd te maken met brandbestrijdingsprocedures. En ze voor te bereiden op noodsituaties.” 

Vier keer per jaar brandblusoefening

Kim organiseert, samen met IDEWE, vier keer per jaar brandblusoefeningen voor de Eerste Interventieploeg. Zij schatten de ernst van de situatie in. En blussen de brand wanneer mogelijk. “Die oefeningen zijn belangrijk om de ploeg vertrouwd te maken met brandbestrijdingsprocedures en ze voor te bereiden op noodsituaties. IDEWE demonstreert onze mensen de juiste technieken en licht strategieën toe om brandblusmiddelen te gebruiken. En dit allemaal op een professionele en toegankelijke manier dankzij de experts van IDEWE.” 
 

Met een zandbakoefening kun je het intern noodplan inoefenen en bijsturen waar nodig.

Organiseer deze opleiding in jouw organisatie