Terug Daglicht moet eerste keuze zijn

Daglicht moet eerste keuze zijn

- Ergonomisch werken | Gezonde werkomgeving | Wetgeving | Fysische agentia

Expert Veerle Hermans

Verantwoordelijke Discipline Ergonomie

Nieuwe norm voor daglicht in gebouwen

Voldoende daglicht in gebouwen is niet enkel een oplossing om meer energie te besparen maar ook een belangrijke factor om het welzijn van de gebruikers van de binnenruimtes te vergroten. Die vaststelling was voor het Europese normalisatiecomité CEN de aanleiding om de nieuwe norm voor daglicht in gebouwen uit te werken.

Vier medewerkers aan bureau

“De werkgever zorgt ervoor dat er op de arbeidsplaats voldoende daglicht binnenkomt en dat indien dit niet mogelijk is, er een adequate kunstverlichting aanwezig is” lezen we in art. III.1-31 van de Codex. Nadat de wetgever het belang van daglicht al erkende, past nu ook het Europese normalisatiecomité de norm voor daglicht in gebouwen aan.

Daglicht moet voortaan de eerste keuze zijn bij de constructie van onder meer bedrijfspanden. Niet alleen omdat het optimaal gebruik van daglicht betekent dat er minder gebruik moet worden gemaakt van kunstlicht en daardoor bijgevolg minder energie wordt verbruikt. Het CEN verwijst ook naar de positieve invloed van daglicht op het welzijn.

Comfortabel lichtniveau

Oudere man in fabriek

De bouwheer moet bij de constructie van zijn gebouw een comfortabel lichtniveau kunnen garanderen, dat rekening houdt met de variabiliteit van het licht, naarmate de dag en het seizoen vorderen. Ook het uitzicht, de zonneschijnduur in de ruimtes waar mensen leven en werken en het risico op verblinding wordt in aanmerking genomen.

Norm NBN EN 17037 definieert verder de karakteristieken die worden gebruikt om de daglichtomstandigheden te beoordelen en geeft principes voor de berekening en verificatie.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen