Terug Doe mee aan de Power to Care-enquête

Doe mee aan de Power to Care-enquête

- Mentaal fit | Stress en burn-out | Cijferinzichten | Wetenschappelijk onderzoek

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Hoe evolueren het welzijn en de nood aan ondersteuning van zorgverleners tijdens de coronacrisis?

Sciensano organiseert samen met KULeuven een vervolg van de nationale Power to Care enquête. Gezondheidswerkers, hulpverleners en mantelzorgers worden daarin bevraagd over hun welzijn en hun nood aan ondersteuning tijdens de COVID-19 crisis. Beleidsmakers en managers kunnen deze informatie gebruiken om met gerichte acties het welzijn te verhogen.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

Deze studie wordt sinds april 2020 elke drie maanden georganiseerd. In Vlaanderen gebeurde dat de eerste vier keer onder de naam: ‘de Zorgs-Samen barometer’. Voor Brussel en Wallonië is dit de tweede bevraging. De herhaling maakt het mogelijk om de evolutie te meten doorheen de COVID-19 crisis. Naast steeds terugkerende vragen komen ook telkens nieuwe onderwerpen aan bod. Deze keer peilen de onderzoekers onder meer naar de opinie van zorgverleners over de vaccinatiestrategie.

De resultaten

power to care logo

Uit de bevraging blijkt dat de COVID-19 crisis op zorg- en hulpverleners een grote impact heeft gehad. Op persoonlijk en professioneel vlak maar ook lichamelijk. De ernst van de psychische en lichamelijke reacties is afhankelijk van de mate van ondersteuning die zorg- en hulpverleners krijgen. Een aangepast en toegankelijk aanbod van ondersteuning voor deze professionals en hun leidinggevenden is belangrijk.  

De jongste bevraging van 8 tot 15 december toonde een toename van fysieke klachten zoals hoofd- en spierpijn door langdurige druk. Meer zorg- en welzijnsmedewerkers geven aan zich niet voldoende te kunnen ontspannen. Tien maanden van leven en werken met COVID-19 laat zich voelen. Tegelijk voelden de bevraagden zich minder angstig dan in de eerste coronagolf en was er ook minder sprake van verhoogde waakzaamheid en hyperalertheid. Al deze reacties blijven wel significant hoger dan in vergelijking met de periode voor corona. 

Lees meer over de resultaten. 

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen