Terug Blijf de basisregels tegen corona respecteren

Blijf de basisregels tegen corona respecteren

- Fysiek fit

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Door het stijgend aantal besmettingen is verscherpte aandacht noodzakelijk

Ook als we kijken naar de cijfers van de IDEWE-contacttracing wordt het duidelijk dat het coronavirus opnieuw meer vat krijgt op de samenleving. Ook al is intussen 74% van de bevolking volledig ingeënt, is het daarom noodzakelijk om enkele basismaatregelen onder de aandacht te brengen die de verdere verspreiding van het virus tegengaan en voorkomen dat ziekenhuizen opnieuw onder druk komen te staan.

De informatie in dit nieuwsbericht is correct op het tijdstip van publicatie. Raadpleeg altijd de laatste maatregelen en wetgeving met betrekking tot COVID-19 op https://www.info-coronavirus.be

In de zomer bleef het aantal indexcases op een lage stabiele waarde tussen 20 en 30 per 100.000 werknemers over een periode van 14 dagen. Sinds september, de start van het schooljaar en het wegvallen van een aantal beschermingsmaatregelen, zien we de cijfers opnieuw stijgen, naar meer dan 70 per 100.000 in 14 dagen. Indexcases zijn werknemers of externe personen op de werkplek die positief testen voor het coronavirus en waarvan IDEWE de contacttracing opneemt. 

Opvallende uitschieter

telewerk

“Een opvallende uitschieter is het segment onderwijs”, zegt disciplineverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE. “Waar er in de zomervakantie helemaal geen indexcases waren in het segment onderwijs, zien we er nu meer dan 200 per 100.000 in 14 dagen. 40% van de indexcases in het onderwijs zijn leerlingen, meer dan 75% van hen is jonger dan 12 jaar. Verwonderlijk is dit niet, vermits dit de groep is, die nog niet gevaccineerd is.”

“Dat sinds het versoepelen van de coronamaatregelen ook op het werk de sociale contacten toegenomen zijn, merken we aan de analyse van het aantal risicocontacten dat de indexcases doorgeven. Dit cijfer is hoger dan ooit sinds de start van de contacttracing. De voorbije twee weken had 31% van de indexcases 2 of meer hoogrisicocontacten op het werk. Ter vergelijking, in dezelfde periode een jaar geleden was dat minder dan 10%.”

Hou je op de werkvloer altijd aan deze maatregelen

naaiatelier

Wie gevaccineerd is zal het vaak amper merken maar voor mensen die niet of nog niet volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus, bestaat nog steeds het risico dat ze zwaar ziek worden. Om te vermijden dat daardoor opnieuw strengere maatregelen getroffen moeten worden, is het noodzakelijk om op de werkvloer de basismaatregelen voor ogen te houden:

  1. Heb je symptomen, blijf dan thuis en laat je testen.
  2. Een afstand van minstens 1,5 meter bewaren blijft belangrijk, ook tijdens pauzes en informele momenten. Is het niet mogelijk om afstand te bewaren, draag dan een mond-neusmasker. 
  3. Telewerk blijft een goede manier om het aantal aanwezigen op het werk en bijgevolg het aantal contacten te beperken.
  4. Zorg voor een goede ventilatie van de binnenruimtes. Zeker nu we weer met meer op de werkvloer aanwezig zijn en de buitentemperaturen dalen.
  5. Ben je nog niet gevaccineerd? Laat dat alsnog doen. 
  6. Kwam je in nauw contact met een besmette persoon? Ga in quarantaine en laat je testen.

Download hier de jongste versie van de ‘Generieke gids om de verspreiding van COVID-19 op het werk tegen te gaan’ van FOD Waso. Deze gids met maatregelen op de werkvloer is van toepassing in alle regio’s. 

Raadpleeg ons coronadossier voor advies over veilig werken in het post-coronatijdperk.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen