Terug Vaccinatie tegen seizoensgriep belangrijker dan ooit

Vaccinatie tegen seizoensgriep belangrijker dan ooit

- Fysiek fit | Vaccinaties

Expert Hilde Vanacker

Directeur medische preventie

Hoge Gezondheidsraad blikt vooruit naar de vaccinatie van zorgverleners en andere doelgroepen voor het winterseizoen 2020-2021

De Hoge Gezondheidsraad heeft zijn advies geëvalueerd voor de vaccinatie tegen seizoensgriep van volgende winter. “Na de corona-uitbraak van dit voorjaar en het risico op een nieuwe besmettingsgolf, wijzen de experten erop dat de vaccinatie van zorgverleners belangrijker is dan ooit”, aldus disciplineverantwoordelijke Arbeidsgeneeskunde Hilde Vanacker van IDEWE.

De gezondheidsraad raadt dit jaar echter meer dan ooit aan dat zorgverleners en risicogroepen zich zouden laten vaccineren.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt net zoals vorige jaren de vaccinatie tegen de seizoensgriep van winterseizoen 2020-2021 aan voor: 

  • personen met verhoogd risico op complicaties zoals zwangere vrouwen, chronisch zieken, 65-plussers, personen die in een instelling verblijven,
  • personen werkzaam in de gezondheidssector,
  • personen die samenwonen met risicogroepen.

“De gezondheidsraad raadt dit jaar echter meer dan ooit aan dat zorgverleners en risicogroepen zich zouden laten vaccineren. Niet enkel om zichzelf en hun patiënten te beschermen maar ook om de bezetting van ziekenhuisbedden door grieppatiënten potentieel te verminderen. Daarom is het wenselijk om ook personen tussen 50 en 65 jaar tegen seizoensgriep te vaccineren. Mocht het griepseizoen samenvallen met een nieuwe piek van COVID-19 zal de vaccinatie er ook voor zorgen dat de beschikbaarheid van zorgverleners gewaarborgd blijft.”

De Hoge Gezondheidsraad beveelt aan om te vaccineren van midden oktober tot midden december. Het vaccin biedt bescherming binnen een termijn van ongeveer twee weken na de injectie. Het kan dan bescherming bieden tijdens het griepseizoen dat gemiddeld 8 tot 12 weken duurt en klassiek eind januari van start gaat.

Laat je medewerkers vaccineren tegen seizoensgriep. Bestel je griepvaccins voor 4 september 2020.  

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen