Terug Voorkom stigma door kennis over geestelijke gezondheid. Eerste hulp bij psychische problemen op het werk

Voorkom stigma door kennis over geestelijke gezondheid. Eerste hulp bij psychische problemen op het werk

- Mentaal fit

Expert Hilde De Man

Verantwoordelijke Discipline Psychosociale Aspecten

Eerste hulp bij psychische problemen

Internationaal onderzoek, waarbij onder meer ook ons land betrokken was, toont aan dat 80 procent van de mensen met een ernstige depressie een vorm van discriminatie ondervindt. 25 procent van de ondervraagden ging daardoor niet solliciteren. En voor 20 procent was het stigma een aanleiding om geen opleiding te volgen.

Vermijd dat depressie tot stigma leidt

In aanvulling op het bestaande EHBO-aanbod werken we een aanbod uit rond eerste hulp bij geestelijke gezondheidsproblemen of -spanningen. In het voorjaar van 2018 plannen we hierover een eerste webinar.

Internationaal onderzoek, waarbij onder meer ook ons land betrokken was, toont aan dat 80 procent van de mensen met een ernstige depressie een vorm van discriminatie ondervindt. 25 procent van de ondervraagden ging daardoor niet solliciteren. En voor 20 procent was het stigma een aanleiding om geen opleiding te volgen.

Op naar betere kennis over geestelijke gezondheid

Kennis over geestelijke gezondheid en de opvattingen die een rol spelen in herkenning, aanpak en preventie van psychische problemen verlaagt de nadelige effecten die mensen met een psychisch gezondheidsprobleem dagelijks ervaren. Naar het voorbeeld van het Australische Mental Health First Aid-programma heeft Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen daarom het plan opgevat om opleidingen te voorzien om deze kennis bij te brengen.

Diagnose noch therapeut

Het programma, dat ondertussen al in Nederland en 22 andere landen aangeboden wordt, gaat ervan uit dat het belangrijk is dat cursisten herkennen wanneer het psychisch niet goed gaat met iemand.

Ze leren om mensen met een psychische crisis te helpen tot er professionele hulp komt of iemand uit het netwerk verder kan ondersteunen. Kennis over zich aanspreekbaar opstellen, gepaste hulp vinden en iemand met een zorgnood naar de juiste hulp leiden, is daarbij prioritair. Het is niet de bedoeling om hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg of therapeuten te vormen.

Opleiding ‘Eerste hulp bij geestelijke gezondheidsproblemen’

Omdat zich ook in de werkcontext spanningen kunnen voordoen door teamleden met psychische problemen, ontwikkelen onze experts naast het traditionele EHBO-aanbod ook een opleiding ‘Eerste hulp bij geestelijke gezondheidsproblemen’.

Door leidinggevenden en werknemers kennis en vaardigheden bij te brengen over psychische kwetsbaarheid, moet het mogelijk worden om mensen in psychische nood sneller te helpen en spanningen die daarvan het gevolg zijn constructiever op te vangen. Psycho-educatie is bovendien een manier om aan de destigmatisering van mensen met psychische problemen te werken.

 

Neem voor meer informatie alvast contact op met uw regionale IDEWE-kantoor.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf u in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen