Terug Wearables voor een betere dienstverlening aan werknemers met burn-out

Wearables voor een betere dienstverlening aan werknemers met burn-out

- Stress en burn-out | Digitale tools

IDEWE trekt mee op onderzoek

Hoe kunnen we wearables inzetten om de dienstverlening aan mensen met een risico op burn-out te verbeteren? Dat was in een notendop de onderzoeksvraag van het Carewear-project van Thomas More hogeschool, waar IDEWE de voorbije jaren aan heeft meegewerkt. “Samen met KU Leuven onderzoeken we binnenkort verder hoe we wearables en digitale gezondheid kunnen inzetten om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren”, zegt onderzoeker Liesbeth Daenen van IDEWE.

Huidtemperatuur, huidgeleiding en hartritme zijn fysiologische kenmerken op basis waarvan we iemands stressniveau kunnen bepalen. De parameters geven een inzicht in de mentale toestand. “Dergelijke informatie willen we graag verzamelen via een wearable; een soort polshorloge zoals de sporters onder ons allemaal al kennen”, vertelt Liesbeth Daenen.

Objectieve informatie

“Wearables zijn al lang geen sciencefiction meer. Ze meten onze beweging, onze hartslag en als we ze ’s nachts rond de pols houden, analyseren ze zelfs onze slaap. De toestellen in de handel zijn echter niet altijd even betrouwbaar als ze bijvoorbeeld huidgeleiding moeten meten. Nochtans is dat een belangrijke paramater in de monitoring van iemands stressniveau.”

“Het Carewear-onderzoek van de Thomas More hogeschool wilde nagaan welke wearables gebruikt kunnen worden om op een betrouwbare manier fysiologische kenmerken te meten, die inzicht geven in het stressniveau van werknemers die een risico lopen op burn-out. IDEWE was lid van de gebruikersgroep. We gaven inhoudelijk advies over de handleidingen, het gebruikersplatform en de inzetbaarheid van de data.”

“We waren daarnaast ook betrokken bij het testen van het platform, zowel bij professionals als bij werknemers waarvan we weten dat ze risico lopen op een burn-out. Met de tool kunnen we inzicht krijgen in hun stresspieken. Onze psychologen kunnen de info verder gebruiken in het programma dat ze nu al toepassen. Bovenop de vaststellingen die ze doen tijdens hun raadplegingen, levert een wearable gedurende een lange tijd continu informatie. Die kan gelinkt worden aan specifieke – in dit geval – stresssituaties. Het laat de preventieadviseurs psychosociaal welzijn toe om, zodra zich relevante dataschommelingen voordoen, meteen te reageren en niet pas bij de volgende afspraak. Die werkwijze is met andere woorden objectiever en maakt het mogelijk om voorbij de momentopnames te kijken en de evolutie duidelijker in beeld te brengen. ”

“Los van de dagdagelijkse stresssituaties, die we met dit project beter in kaart hebben kunnen brengen, is het op termijn ook interessant om via een wearable tijdig chronische stress te kunnen detecteren”, vult preventieadviseur psychosociale aspecten Sofie Balduyck van IDEWE eraan toe. “Om een beter zicht te krijgen op de chronische of cumulatieve effecten van stress is de continue meting van de fysiologische parameters, en in het bijzonder de hartslagvariabiliteit, een veelbelovende manier om het risico op burn-out te reduceren en veerkrachtig te blijven.”

Nieuw onderzoeksproject

Het onderzoek moet uiteindelijk leiden tot een bruikbaar prototype en tot een informatieplatform waarvan zowel de professional als de werknemer gebruik kunnen maken tijdens de begeleidingsperiode.

“De wearables die we tijdens Carewear getest hebben, waren echter nog onvoldoende gebruiksvriendelijk. Vooraleer zowel de professional als de werknemer er gebruik van kunnen maken, moeten nog heel wat hindernissen weggewerkt worden. IDEWE heeft echter net subsidies gekregen voor een nieuw project. De bedoeling is dat we samen met de afdeling computerwetenschappen van de KU Leuven verder op zoek gaan naar de inzetbaarheid van digitale tools om gezondheid en welzijn op het werk te verbeteren. Ook in dit geval willen we tot een implementeerbaar prototype komen.”

Deel uw uitdagingen omtrent burn-out met onze experten.

Blijf altijd op de hoogte: schrijf je in op de IDEWE-nieuwsbrief

 

Met duiding van autonome experts, én in heldere taal!

Blijf mee met alle ontwikkelingen in welzijn & preventie

Ontvang als eerste updates rond wetswijzigingen